Baby 5 bulan tidak mahu berenggang

8 Balas

Separation anxiety is real. Awal awal memang anak akan nangis, macam anak saya juga. Cara yang saya pernah buat: bagitau dia macam “nanti duduk dengan nenek ye, mama work” walaupun saya macam “dia faham ke?” tapi pernah baca yang orang cakap baby faham je sebenarnya 😅 Cuba jugak macam biar dia sorang, tak muncul depan mata dia. Mula mula tinggal kejap je, lepastu okay dah kalau lama. Dari main cak-cak, sekarang kemas bilik & basuh tandas pun takpe dah tinggal dia. Memang dia akan nangis pun & tercari-cari. Lepastu dia akan get used to it. Step by step okay mom, semoga dipermudahkan semuanya ya.

lain2 budak, lain2 ragam 😅 Dalam adik beradik saya mak saya kata anak sulung sampai darjah 1 mak saya kena duduk kat sekolah .. kalau tk abang saya panjat pagar 😅😅 haha yang lain elok jeh ... kena selalu practice la agaknya rajin bgi dia rapat dengan orang lain .. tapi kalau dah usaha macam2 still sama .. memang personaliti dia mcm tu .. ada separation anxiety ...

Baby paling awal separation anxiety 5 bulan. Ank sy slah sorang. 🤣🤣 main cak2 bnyk sikit mommy. And klau nk buat ap2 inform anak. Sy buat mcm ni kurang dh. Lps tu sy hntar ank rmh parents sbb suami covid. Alhamdulillah berhasil tactic selama ni. Tak nangis2.

saya sampai ke besar awak.. 😂😂 dah belajar jauh baru boleh berenggang dgn mak saya.. 😂😂 dah kahwin nie, ada anak 5m.. anak saya plk x boleh berenggang dgn saya..

ank sye yg sulung tu dh nk masuk 3y pun still xblh kalau xnmpk sye. kne ade dpn mata dia 24jam 😂.

normal.. kdg anak da stahun lebih pun nk bkepit ngn mak lg..

seperation anxiety

5mo ago

Saya dah nak masuk kerja, bila dia nangis mcm kena dera. Saya terpaksa bagi nenek dia jaga sebab kekangan kewangan. Baby bf, buat sy tak keruan 😞 ada cara tak utk bagi dia tak nangis mcm kena dera? Hari² sy pujuk ckp bulan 2 ni mama nak masuk kerja dah 😭

Normal