Harini nak mengadu,sy letih la.susah hati fikir bila nak pregnant. Sedih pun ada,fikir smpi sakit².

13 Balas

Salam. Semoga dipermudahkan urusan awak untuk mendapat kan zuriat. Sy first pregnancy sy kena ectopic pregnancy. After 2 years sy cakap dekat husband jom buat fertility test. Dr ckp sy ada problem. Maybe lepas operate ectopic tu datang masalah tu. And Dr dah suggest untuk cepat buat ivf sebab that is the only way sy boleh pregnant cepat katanya. Sy dah nangis dekat husband, dekat mak. Risau tak boleh nak ada anak risau sebab cost ivf tu tinggi kan. But end up tak sampai sebulan lepas sy buat fertility test tu alhamdulillah sy check upt turns out positive result. Conceive naturally. Now tengah tunggu masa je nak bersalin ni. Awak dah try buat fertility test tak? Kalau belum awak boleh try buat. At least kita tahu apa masalah kita. Apa apa pon sy doakan awak untuk dapat zuriat soon. Yang penting selalu positive. Allah akan bagi pada kita bila Allah tahu kita dah mampu dan bersedia. In Sya Allah. Semoga dipermudahkan urusan awak ye.

Cuba ubah mindset,sebab kalau kita nak plan ni kena positif,jangan banyak fikir,banyak berdoa jer.Tapi masa planning nak preggy saya amalkan makan kurma,makan makanan yg sihat,husband pun saya suruh makan kurma,dan saya amalkan makan folic acid,masa puasa tahun lepas sempat lagi puasa,sambil berdoa semoga ada rezeki dpt baby,period saya teratur sebab saya makan pil perancang.So saya stop bulan 3 makan pil.Bulan 5 lekat.Alhamdullilah skrg kandungan dah 36 week.Tapi masa planning tu takde push diri sgt.Semoga allah makbulkan doa sis yer.Saya doakan sis ada rezeki tahun ni.Aamiin aamiin ya rabbal aalamiin🤲🏻🤲🏻🤲🏻

5mo ago

Cuba sis enjoy jer luangkan masa berdua dengan husband dulu buat masa ni,sebab semua ni ada hikmahnya nape belum ada,me time.Jaga pemakanan tu penting dan start skrg amalkan makan folic acid,ni kalau sis plan nak preggy lah,3 bulan sebelum plan preggy kena makan folic acid,ni beli kat farmasi jer…Insyaallah mana tau doa ibu mengandung di makbulkan.Ok sis sama sama 😊😊😊😊

Zuriat @ anak itu hadiah dari Allah..ada anak rezeki & tak da anak juga rezeki..pengalaman sendiri kerana bila terlalu pikir soal anak,pikir akn mulut2 disekeliling dan juga perkara y -ve..vibe -ne yang akan hadir..gagal perkahwinan pertama sebab anak(ttc 8 tahun)..bila perkahwinan kedua,duduk dlm vibes +ve n redha dengan kehadiran zuriat @ anak,alhamdulillah ada 1 amanah n hadiah y tak ternilai saya dpt.. Saya berpegang hidup ini satu perjudian n anak itu hadiah dari Allah.. Insha Allah saya doakan puan juga akan menjadi seora g ibu

sabar ya, semoga awak kuat. Jgn terlalu overthinking tentang benda yg awak x boleh control nanti stress. Inikan semua rezeki dari Allah. Cukup tugas kita hanya berusaha dan berdoa. Tak kira lah dlm apa jua situasi samada nak anak, atau masalah financial ke apa ke.. Sbg hamba, tugas kita hanya terus menerus berusaha. Boleh baca kisah Nabi Zakaria yg menanti zuriat bertahun-tahun sampai tua utk memujuk hati. Sy yakin awak tidak akan diuji seteruk nabi. InsyaAllah tak lama lagi ada la tu ❤️

5mo ago

tq sis. lega ❤️ insha'Allah.

sy pun dulu awl2 kawin bgtu juga☺️bila dah lewat period ingtkn pregnant tpi bila cek -ve jee results smpai kdg emosi sedih sbab ssh nak lekat, bila nmpk org lain dah pregnant kita lg tmbh sedih. Husb slalu bgi smngt spya kuat jdi bila emosi dah okay sy redho jaa yg pnting enjoy dulu dgn husb bila dah x fikir sgt psal pregnant, tiba2 haritu ada rezeki x sngka yg dah sebulan pregnant 🤭apapun sis kena sntiasa fikir +ve ye❤️

saya pun mcm sis jugak,ttc 9 tahun..tiap hari ngis jgn ckplah..kjap2 tnya kt suami takpe ke blum ada bby...last2 sy dah tak nak fikir sgt..mcm give up pun ada,tp tak sangka saat nk give up tu tiba2 Allah nak bagi jugak...pnntian 9 thn sy pun dah brakhir..so sis jgn sedih ok..stu masa nnt akn dkurniakn jgak anak 🥰jgn stress ye,sb stress jgk slah stu punca skar utk hamil ni yg apa doktor sy kata pd sy😊

usia perkahwinan awak? dah pernah jumpa pakar sakit puan ka utk check kesuburan both of u. Jangan stress. jangan terlalu fikir. hormon awak akan terganggu. selagi awak boleh usaha kita usaha. selebihnya kita tawakal dan berserah. kalau penat rehat sekejap. kemudian bangkit semula kita usaha lg❤️💪 sy doakan awak dn pasangan dikurniakan zuriat tepat pada masa nya.

5mo ago

tq sis. aaminn utk doa dan kata2 +ve ni❤️

Jangan pasrah sis 🫶🏼 insyaallah selagi kita ada rahim selagi tu kita akan berpeluang menjadi seorang ibu. Cepat atau lambat je doa banyak banyak. Abaikan pandangan orang sekeliling jangan ambil endah & jangan stress. Masa2 berdua ni enjoy je dengan husband insyaallah akan ada rezeki kelak. Saya doakan yang mana TTC cepat2 dikurniakan zuriat yg soleh & solehah . Amin Ya Allah 🤍

Ada benda yg kte dpt ble kte usaha.. ade benda yg dluar kuasa kte.. sye penah berada di situasi puan.. nasihat sye, usaha & tawakal je.. ade rezeki ade, xde xpe.. blum masa nya lg.. kdg kte rse kte da sedia, tp tuhan je tw ape yg baik utk kte sebenarnye..

5mo ago

inshaAllah. tq sis❤️

cer mkn manjakani bg subur rahimm hihihi. wktu masak, nasi selaway ltk sebijik mnjakani. mkn bt mcm ulam hahah. biasele pait tu hahaaah. ubt kan haahah. moge ade rezki