pertama kali kena tahad wad di HSA

pertama kali ,kena tahan wad upc di HSA .disebabkan baby kerap keras ..cerita dia macam ni . hari khamis 13/01/22 saya ada check up dekat klinik ,saya cerita lah dekat nurse yang jaga saya ,saya masa hari rabu tu ,tetiba perut ke bawah ,rasa perit bila mengeras .dari start 8pagi hingga tenghari tak sakit sangat tapi 8malam hingga 10malam ,saya memang sakit sangat tapi saya bertahan sampaikan saya sempat berjalan dipa sar malam😅 .. sebab itu doktor ,nurse dekat klinik yamg saya check up tu ,refer ke HSA tapi saya kata lah ,sekarang dah tak rasa apa apa .saya okey je tapi dorang tetap nak hantar sebab dorang risau saya beranak dekat rumah ke apa .klinik saya ni ,memang dorang jaga pesakit betul betul.. saya dengan penakut ,terus call suami suruh datang klinik ,teman saya sampai ambulance datang . bila saya dah sampai HSA ,suami dengan kelam kabut nk daftar ,dah la pertama kali lepastu memasing tak tahu apa apa . sya dengan pelik nya ,dorang masukkan alat pembukaan cm.sakit juga ya .dengan check jantung selama 20minit .tapi bukan benda ni saya nak cerita kan . saya nk cerita kan pengalaman menakutkan bagi saya . bila saya dah masuk dewan bersalin .saya nervous gila sebab ramai orang yang nk bersalin, kena duduk tempat menunggu ,saya tengok dorang dalam kesakitan .saya tanya lah ,kenapa ni ? dorang kata pembukaan baru 3cm .saya jadi pelik lah sebab saya fikirkan bila waktu nk bersalin ,terus masuk wad,terus teran🤦🏼‍♀️ . start dari situ saya belajar dari pesakit lain yang penglaman .. dengan saya tak tidur sebab katil penuh ,dah lah waktu 2pagi .ada orang beranak depan mata saya,menanggis saya😭 sebab tengok dia dalam kesakitan ,dengan baby terus keluar . dia terpaksa teran sebab nurse datang lambat .. dari situ lah,saya takut mengigil .dengan dorang menjerit bila pembukaan cm .. saya memang takut gila smpai kan saya tk tidur dari semalam sampai pagi ,lepastu pagi kami beramai ada check untuk jantung ,saya terus tanya pada nurse ,agaknya bila saya boleh balik? dia kata nanti doktor pakar datang ,awak tanya ya ?? saya dengan takda selera nak makan disebabkan tak sanggup kena tahan .. dengan keletihan nya saya terus terlelap dekat kerusi dengan tetiba nurse kejutkan semua sebab doktor pakar nak check .saya tidur waktu tu 1jam sahaja dari pukul 10pagi hingga 11pagi . saya dengan tak sabar nya bila doktor pakar nak check saya .saya terus tanya ,bila boleh balik ? doktor pun bertanya ,ada sakit tak ? saya kata la memang takda dari semalam dan sekarang saya lapar gila ,nak memakan sedap sedap🤣 .doktor tu boleh gelak .lepastu doktor tu kata awak dah boleh balik ya .saya kata lah pukul berapa doktor ? doktor kata discharge pukul 2lebih . saya dengan semangat nya ,tersenyum lebar .terus call suami saya 🤣 . balik tu sy trus nak mintak tealive ,pasta apa semua .dah makan semua ,saya mndi terus tidur kejap sebab letih gila kan ,dengan badan terlalu sakit .malam tu sya terbangung ,sya menanggis dari pkul 11malam hingga pukul 2pagi disebabkan saya mimpi benda buruk ,dengan mental saya tak kuat😭😭

1 Balas

sesuatu pengalaman berharga n bernilai pada setiap IBU2 ketika menghitung hari2 nya..😉 saya doakan sis sihat2 sejahtera baik2 selamat bersalin keduanya dan dipermudahkan segala urusannya 🤲💪👍😘

2y ago

terima kasih sis kerana mendoakn kami berdua .. amiinnn😍💕