Pengalaman Mengandung & Bersalin ❤️

Alhamdullilah saya selamat melahirkan pada 24.05.2023 (37weeks5days) Babyboy💙 Sepatutnya Due saya bulan 6 , 7 Haribulan Tapi sebabkan Baby Besar Dalam perut Masa scan dekat Kk diorang refer terus ke hospital untuk check sama ada betul ke sebab kata doctor pakar dekat Kk tu Setiap mesin scan tu tak sama kadang kadang lain...jadi saya terus pergi dan bila diorang scan Baby dah 3.4kg Dan diorang risau baby akan terus membesar..Jadi diorang bagi Tarikh Induce 23 Haribulan 5 2023. Sebelum ni masa kandungan saya 36weeks++ tak silap saya lah...saya ada pergi hospital disebabkan perut asyik sakit..dan sakit tu kerap datang saya risau takut2 nak bersalin...lepastu bila check memang ada contraction dalam ctg tu tapi bukaan tak ada lagi..dan diorang cadangkan untuk admit ward mudah mereka nak pantau...sakit tu makin kerap sangat masa saya dekat ward tapi check masih tak ada bukaan lagi..Lepas beberapa hari sakit tu berkurang dan doctor bagi untuk discharge dan bagi tarikh untuk induce 30mei...saya pun balik dan selang berapa hari checkup biasa dekat Kk dan macam yang saya ceritakan dekat atas tadi...bila sampai je hospital selepas Kk refer sebab baby besar tu untuk confirm balik check sama ada betul atau tak tu terus bagi tarikh 23 haribulan 5 Untuk Induce . Nurse suruh saya datang sehari awal untuk admit masuk ward jadi saya datang 22 Haribulan pagi ke hospital. doctor ada offer untuk saya Bersalin secara Czer tapi saya taknak saya nak cuba normal dulu...setelah menunggu nama saya dipanggil untuk check dan ada bukaan 1cm. masa tu memang saya ada rasa sakit2 bila berjalan . tapi tak terlalu sakit sangat lah... berapa jam tunggu baru dapat katil..keesokkan nya 23 Haribulan pukul 7 Lebih macamtu Doctor Masukkan Belon (induce) Diorang cakap tunggu belon jatuh baru Check balik bukaan..tak lama lepastu pukul 4petang masa mandi belon jatuh saya pun terus siap2 bagitau nurse dan nurse mintak doctor check bukaan..Dan ada bukaan 4cm Saya ada rasa sakit tapi tak terlalu...jadi terus doctor call labour room tapi labour room full jadi saya kena tunggu Turn..pukul 9.30pm baru ada kosong..Pukul 9.11pm Nurse datang nak tolak saya masuk Labour room saya pun siap2 bawak phone Terus Nurse tolak naik wheelchair ke labour room. sampai di labour room macam biasa check Jantung , Masuk Air..Lepastu saya masa tu masih tak rasa sakit sangat..Tak lama lepastu doctor datang untuk Pecah kan air ketuban . Lepas je pecah air ketuban terus rasa sakit sangat perut..memulas mulas. Sampai saya taktahan sakit..Nurse offer Ubat tahan sakit yang pertama saya tolak kali kedua saya setuju dan nurse terus bagi ubat tahan sakit tapi lepas bagi ubat tahan sakit tu saya rasa lagi sakit sangat lepastu saya bgitau doctor yang saya sakit sangat lepas bagi ubat doctor mintak nurse stop kan ubat tahan sakit tu..Memang sakit teramat sangat saya rasa macam nak buang air besar tapi nurse dan doctor cakap tu bukan awak nak buang air besar..memang akan rasa macamtu..jadi saya pun diam je menahan sakit.. Doctor bagi Oksigen untuk saya pakai kalau sakit sangat sedut..saya meneran dari bukaan 4cm sebab taktahan sakit...Taklama tu saya cakap dengan doctor saya sakit dan doctor check Bukaan 5cm dia suruh tunggu lagi..Taklama lepastu Hari pun mula pagi saya tak tahan sangat2 dan saya dalam tempoh tu saya memang meneran tapi tak kuat kuat sangat sebab saya rasa memang macam ada benda nak keluar dekat bawah...saya cakap dekat doctor dengan nurse yang saya sakit sangat rasa macam ada benda sampai saya mintak untuk Czer tapi doctor cakap sayang kalau saya dah rasa sakit2 macamni lepastu Nak Czer. Saya terus menahan sakit..dan sekali lagi saya taktahan saya terus meneran dan masatu nurse perasan dia cakap jangan teran jangan teran banyak kali..dia panggil doctor untuk check..last2 memang dah full bukaan..Terus nurse dan doctor cepat2 sediakan untuk saya bersalin..Saya cuba meneran2 tapi takboleh nurse doctor dah tolong tapi saya terlelap banyak kali..saya dah rasa tak berdaya sangat kepala baby sikit lagi nak keluar..doctor tak ada cara lain terus vacuum sebab takut baby lemas dalam perut..tak lama lepastu keluarlah baby saya pukul 5:46Am pucat sebab lama sangat dekat dalam..saya pulak masa baby keluar lalok penat + lapar 🤣 doctor suruh pegang anak tapi saya tanya macam mana nak pegang dan saya sentuh sikit guna jari saya dekat pipi dia 😂 doctor dan nurse terus bawak keluar baby...saya dengar baby menangis dekat luar saya tanya tu baby siapa nangis kuat sangat padahal tu babysaya 🤣 Lega sikit lepas bersalin tapi bila dia nak jahit tu yang sakit😌 banyak sangat jahitan disebabkan saya meneran dari 4cm..tapi tak pe semua saya redha demi anak saya..Selepas jahit tak lama Nurse bawak baby datang dekat saya dan suruh saya menyusukan..saya menunggu sampai pukul berapa untuk naik semula ke katil dekat atas..memang masa tu saya taklarat sangat sangat 😢 nak bangun pun sakit...lepas dah naik dekat ward saya nak mandi sebab darah penuh dekat kain..nak bangun menggigil gigil menangis saya tekan button dekat tepi katil untuk mintak tolong nurse tapi nurse cakap bangun sendiri kena jalan padahal saya memang takmampu rasa nak pitam bila bangun..saya memang menangis lah lepas nurse cakap macamtu..saya gagahkan diri jugak untuk bangun kena jalan sampai luar ambil baju..lepas mandi saya baring taklama tu anak saya menangis saya nak bangun ambil dia memang sakit tiba tiba..saya tekan sekali lagi button tu nurse yang sama datang dia cakap kenapa saya jawab lah saya nak mintak tlg ambilkan anak saya bagi dekt saya sebab taklarat tapi dia suruh saya bangun jugak..ya allah saya masa tu memang rasa nak maki + sedih macam macam lah..lepastu dia boleh cakap tekan button bila ada emergency betul2 je lepstu dia pergi..dengan nada suara berlagak dia 😌 saya terpaksa jugak cari cara untuk bangun sampaikan menggigil badan..berapa hari dekat hospital 25 saya discharge saya lega sebab boleh lepas dari tempat tu 😌 sedikit sebanyak saya share kan pengalaman dari mengandung & Bersalin saya..

2 Balas

Selamat Berpantang awak 💗💪🏻 kuatnya awak saya pon bru pecah ketuban pagi tdi kt rumah ni da dkt ward . Semoga nurse dan doc dgn hospital ampang ni baik lah . Awak husband teman tak dlm labour room ? Btw awak bersalin hospital mana ya ?

Alhamdulillah selamat berpantang.