Pengalaman bersalin part 2

Masa baby keluar dari bilik bedah suami sempat azankan baby walaupun dekat depan pintu bilik bedah (alhamdulillah).lepas baby dah keluar dan dorang dah siap jahit semua,saya dibawa dekat wad pemulihan dan saya pun sempat jumpa suami sebelum masuk wad pemulihan dalam beberapa jam dekat wad pemulihan saya dibawa ke wad biasa,dekat wad biase kita tak boleh terus bangun selama 6 jam.so selama 6 jam tu kita mampu baring je la,baby dah ade dengan kita.nurse akan suruh kita susukan baby sambil baring walaupun susu kita tak ada lagi😅 nasib baik la baby tak nangis.lepas 6 jam nurse akan cek kita lepas tu kita dah boleh bangun pergi tandas semua.mula2 nak bangun tu kepala berat gile rase pening2 sampai muntah2,nurse cakap tu normal sebab kesan ubat yang dorang bagi.keesokkan harinya 25/12/2020 doc cek kita n baby macam biase lepas tu doc cakap baby kene on antibiotik sebab takut ada jangkitan dekat paru2 baby,kesian tengok tangan dia kene masuk jarum 😭 kita yang nangis tengok.petang tu dorang cek kuning baby,doc cakap kuning baby tinggi sikit kene bawak dekat NICU so berpisah sekejap dengan baby.26/12/2020 nurse bagi tahu yang kita dah boleh balik tapi baby still kene tahan lagi😭 sebab kuning dia still tinggi,saya kene stay dekat wad baby untuk jaga dia.bila dah pindah ke wad baby memang kita 24 jam akan jaga baby.tengah sakit2 dekat bahagian perut tu entah macam mane kita jadi kuat bila dah jadi mak2 ni😅 bila baby kuning ni memang kerap bagi susu so untuk kita tidur nak rehat2 ni memang tolak ke tepi.setiap 3 jam kejutkan baby bagi susu,mula2 mmg bagi susu badan walaupun tak berape nak ade tapi doc cakap kene campur dengan susu tepung sebab nak bagi berat dia naik dan bagi dia selalu kencing n 💩 nak balik cepat punya pasal memang tak tidur malam la sebab selalu bagi susu dekat baby,kesian tengok dia kene duduk bawah lampu (nangis lagi)mula2 oky lagi mungkin tak cukup rehat dengan luka rase pedih2 call suami cakap nak balik sebab rasa dah down betul.😭 alhamdulillah la baby tak banyak ragam tak nangis2.29/12/2020 alhamdulillah doc cakap dah boleh balik tapi kuning baby still ade lagi kene buat cek up dekat kk,tak pe asalkan boleh balik dengan baby.sampai dekat rumah kita boleh usahakan macam mane nak turunkan kuning baby.fuuuhhh panjang betul bercerita😅 begitu la pengalaman saya.walaupun penat,rasa down,rasa nak nangis n macam2 rasa ada.pengalaman yang saya sendiri tak pernah bayangkan terjadi dekat diri sendiri,sampai la saya sendiri rasa dan alaminya sendiri. Untuk mommy2 semua selamat bersalin dan selamat berpantang.😉cuba mommy2 pulak share macam mane pengalaman bersalin mommy2 semua. #firstbaby #1stimemom #justsharing

1 Balas

sy dulu kena paksa bersalin sbp bby kecik, dan bby dh tk mmbsar dlm prut, 7/10/2020, sy kna bagi surt kena admir Ward, smpai ja d dekat hsptl jam 5 , trus nes² sana bising² sempat lagi sy kena marah dia cakap kau fikir sini hotel ka bila² masa boleh masuk, hahaha, trus siap smua tulis surat siap sign sy kena swab test sbl msul wad, bila dapat thu kptusan ngetif sy kena sru msuk wad... katil sy dekat dngn lb, trus tdak d sngka² sblah katil sy kawan sy hehe(nasip ada jg kawn)... kmi bcrita² la dia dh branak dh... sy cmburu btl nmpk dia hehe, mmg dkt hsptl tdak dpt tdur, skjap kna suru bngun untuk cek dgupn jntung bby kena² lagi bby org lain nngis... mmg tak dpt tdur la katanya hehe, keeseokan harinya 8/10/2020 jam 10 sy kena masuk la ubat... dok kata kalau ubat tak berkesan kita kena czer la... tpi hari tu sy berdoa btl2 spaya smuanya d permudahkn.... jam 11 dah ada contraction dia dan dok cek alhamdulilah dah 3cm . dah lah sy blm makan awal pagi tu.. lapar sngt nak makan pun dah tak lalu sakit dia allah je tahu. jam 12 dh makin sakit.. sy macam nak patah patahkn penyapu dkt sy masa tu.... jam 1 dok cek dah 7cm.. smpat lg sy tdur ahaha biarpun sakit... tiba² datang 1kali sakit yg amat sakit... pecah air ktuban sy dan sy rasa nak meneran... ksian sy nmpk nes2 still makan nasi (waktu rehat) .. sy teriak2 sy kata (sy dh nk bersalin cpt²) .. trus smua kelam kabut... ok skg kau cuba tarik nafas nes ckp... sy jwp sakit tda paya suru saya buat apa² hahahha... jam 2.22 alhamdulilah kluar la bby boy sy... brat cuma 2.37je... hehe nak nngis masa tu tpi air mata tak kluar...sblm sy kna jahit smpat lg sy bgmbr haha.... tpi tidak habis smpai situ... bila kena jahit allahu sakit dia tuhan je tau sudalah tak de bius 10jahitan kat luar 3jahitan kat dalam...... aduh sy masih ingt sakit tu. still skg sy trauma... hehe jam 4.25 bila sy dh kluar dari lb smua org² kat wad pndg sy. ahahha, paling sy tdak lupa bby sy tak nngis mcm bby org lain kt wad tu.. dia diam je.. nes suru sy baring dan susukan dia... 9/10/2020 bby dah berak and kencing bolh balk kalau kuning bby tak tngi, tpi apa kn daya kuning bby sy tnggi trpksa masuk wad kuning kena jemur kat lmpu biru.... part tu paling sy sedih dan sy tdak akan lupkn... masa tu kat wad sy satu org ja.. tak de kawan.. sy nngis² ksian bby... bila dah masuk je dkt lmpu biru tu dia nngis² bila sy ambil dia still nngis² allahu sy jalan² dngn jhitan yg masih sakit untuk dodoikan bby... dia susu badan sy tpi tak da air susu😥😥😥😢😢 sy call hsbn rasa down sngt nak ckp... dlm hati. sy nak balik nak balk😢😢.. sy tak tdur 1 hari sbp nak turunkan kuning bby spya dpt blik.... 10/10/2020 pagi² kena ambil drh bby untuk cek kuning... sy berdoa smoga blh balik dan kuning bby pun turun.. alhamdulilah akhirnya... hehe bila dh buat payment kt hsptl dlm hati yesssss tak sbr nk jmpa hsbn hehe.... pnglamn sy kuning bby sy smpai sbulan huhu😢ksian nmpk kna jrum... and sy sngt trauma bila kena jahit dan masuk wad kuning hehe.. mcm karangan dah sy buat... tpi sy nak jadikan ini penglmn yg pling indh buat sy hehe #anakfirst #skgdah4bulan #kuatknsmgtsmua #alhamdulilah

3y ago

tak... bius kat dalam.ja