anak sulong

Pernah tak ibu² kat sini... Yang keluar tanda nak bersalin macam lendir campur darah tapi bukaan jalan hanya 1cm jer.. Normal ke?

23 Balas

Normal. Cuma sy masa lendir darah tu keluar, memulas² nak terberak sgt. Pantau contraction dtg selang 2-3 minit panjang dlm 1 minit. Dah kerap sakit. Pergi hosp tgok bukaan dh 8cm. Sorong masuk LR, tnya doc air ketuban dh pecah ke? Doc kata...dh pecah dh...awak x sedar ke?😅 Hahaha...mmg x sedar la dh masa sakit tu tgh kunyah ayam goreng mekdi😁😁. 2jam lps tu dah 10cm, terus bersalin.

5y ago

Wah sis. Tahniah. Ini anak 1st ke?? Sis ada buat apa2 senaman ke sebelum bersalin atau makan apa2 ke? Blh share..

Normal.. Sy hri tu pun kluar lendir drh ad contraction mnje2 pergi lr bru 1cm😂.. Doc sruh blik dulu.. Blik je rumh makin mnjadi2 plk sakit.. Tahan sikit smpai siang pegi lg lr.. Check jln dh 4cm..x smpai 30 mnit bukaan trus 8cm..yg pntgkn bykkn berjalan,sujud lme2 mengiring ke kiri smbil bce doa nabi yunus.. Inshaallah smuanya dipermudahkn nnti..

Normal sis , macam saya juga pregnant baby first constraction ada tapi bukaan 1cm je . So nurse ada cakap kalau nak cepatkan bukaan kena banyak berjalan even penat and kalau boleh banyakkan minum susu panas panas . Sis boleh juga buat senam sikit , sis baring then angkat muka je . Dulu saya buat bukaan 7cm terus masuk labour room .

Normal..saya lps 2 minggu baru bersalin..doktor cakap tu mucus plug,tanda rahim kita dh start menipis..xperlu risau..kecuali keluar sekali dgn darah fresh yg banyak, contraction yg kuat atau air ketuban..cepat2 g hosp ye..

Saya baru pergi hospital tadi. Dah keluar lendir campur darah, tp bile doc check bukaan baru 1cm and contracion pon lemah je. Doc discharge n suruh balik dulu. Ni dah balik, kt rumah start rase contraction mcm kerap pulak.

5y ago

Saya pun mcm tu , pegi hosp lepas senja bukaan 1cm , contraction lemah lg , balek lah kol 2pg , blek smpai rumah ttba rasa contraction mkin kuat , tahan smpai subuh baqu p blek hosp😂

Saya 🙋🏻‍♀️ Tapi saya keluar ketuban + darah. Pukul 10 pagi pecah ketuban darah, check hospital 1cm, 10 malam dah start contraction, 8 pagi esok harinya Alhamdulillah selamat bersalin

Macam sya tapi bukan lendir laa sis.. darah warna coklat bersamaan dgn kontraksii tapi bila smpai hospital cek baru 2cm.. kontraksi mulaa jam6:30 pagi smpaii hospital jam11 malam..

Normal sis..nnt dr 1cm boleh pergi 8 ke 9 cm dengan pantas nye..tp sakit cepat terpulang atas masing2.sy dlu kluar drah skit.dr 6cm trus 10cm.xlama sakit.

Saya pun keluar tanda darah pagi tu, pegi klinik, doc suruh pergi hosp. Kat hosp, check dah 3cm. Sbb ada katil, nurse suruh stay

Anak 1st sy sakit pinggang je. G cek hospital baru 1 cm. Dktor suruh balik dulu. Seminggu kemudian baru bersalin