Susu Badan

Hai mommy’s, saya 1st time mom .. lepas bersalin baby di masukkan dalam NICU lepas tu discaj try ajar dia menetek tapi dia tak mahu sbb puting saya agak tengelam .. malam tu bby lapar sgt mak saya terus bg bby botol susu .. jadi bby saya skrg dah d17 , macam macam cara juga saya pujuk sampai saya beli nipple shield tapi dia tak nak lama lepas tu saya tak boleh nak main main bg netek sbb anak saya still tinggi kuning dia jd dia kena minum susu yg amount dia bnyak nak bg berak ngan kencing jadi saya akan buat susu fomular kat baby .. sekarang ni masalah saya is susu badan saya macam dah tak ada 😭 macam mana yaa boleh ke saya tambah ? ada ke cara ? bila susu badan kurg macam ni , baby pun tanak isap sbb isap isap tak keluar ..

3 Balas

Baby saya pun dari lahir guna botol sebab saya inverted nipple. Saya guna nipple puller & gentel nipple setiap kali mandi. Saya pump to maintain susu dlm badan & elak bengkak susu then bagi baby minum sebab anak saya kuning juga. Saya buat jadual pump 3 4 jam sekali, makan banyak sayur2 buah2 minum horlicks & susu makin banyak bila pump sampai tahap kalau tgh duduk2 baju basah sebab susu mengalir. So saya try juga df baby even dia nangis2 tolak nenen saya at first. Bila pump saya perasan nipple saya auto timbul so saya kerapkan lagi gentel sampai lah saya dpt df baby hari ke sepuluh umur dia

inverted nipple ke? kalau itu bukan pakai nipple shield, tapi cari nipple puller. buat marmet selang sejam. cuba buat ebm pulak bagi dalam botol untuk anak

Kerap pam 2 jam skali. Awal2 pam angin je. Lama2 susu akan keluar. Minta bidan urut breast jugak