Sciatic nerve

Pernah ke kena macam ni? Saya dari bujang dulu memang selalu kena macam ni kalau angkat berat atau kerap berjalan (kerja 12 jam) . Tapi sekarang dah kerja office je. Tapi duduk lah. 8 jam. Sejak2 mengandung ni tetiba kena attack. Terkejut saya. Ada apa2 kesan buruk ke kat kita sama ada lepas bersalin atau semasa mengandung ni? Saya trimester kedua (15 Week) ☺️

Sciatic nerve
2 Balas

sciatica is fairly common in pregnancy. tak kata normal, tapi common. boleh tanya doktor apa stretchings & exercises boleh buat untuk legakan sakit.

4w ago

selalunya as pregnancy progress, memang akan makin teruk. sebab badan berat & menekan ke saraf tu. sebab tu kena mula manage dari awal. selain stretchings, boleh juga try pakai pregnancy belt untuk kurangkan beban tu sikit. ada kawan saya dia ada sciatica & slipped disc, pregnancy belt sangat membantu katanya.