GEMBIRA BERTUKAR SEDIH

Permulaan hari ni hepy sgt sbb nk g scan baby.. Sblm ni dah scan.. N ni scan lg utk buka buku pink.. Hri ni gnap 10 weeks.. Scan dlu mmg bby kcik.. Mse scan dlu ptt 7 weeks lbeh.. Kt scan 6 weeks lbeh... Jntung dh npk smua.. N now hri ni.. Yg hepy nk tgk baby brtukar sdih tbe2 doc ckp jntung xde n ujuran baby 7 weeks lbeh.. Tnpa skit ape2.. Xde drah smua.. Doc suh tngu 2 weeks lg utk baby trun.. Klu x kne prgi hsptal.. Ya Allah remuknya hti kami suami isteri stelah 2 keguguran dlm thn ni.. Sy msib brhrap 2minggu lg baby mmbesar.. ?Xsgup lg nk hadapi... Ade x mumu2 mcm ni.. Doakn sy gn suami kuat... ???.. #anak1st #preggyke-2

19 Balas

Trus kuat ye sis. Berjuang selagi boleh. Ujian kt dlm pregnant. Ada org relax je pregnant sume ok. Ada org mcm2 ujian kne jalani. Mcm sy 2019 lekat pertama kali. Tp ectopic. Tiub belah kiri x de dah. Sy x sempurna dah. Nk lekat kali kdua tuh seksa. Tuhan je tau buat rawatan, berhabis duit, pegi ngurut semua. 2020 sy lekat kali kdua. Tp Allah bg lg sy ujian. Ketika 18 weeks air ketuban kurang. Pegi hospital kerajaan 3 Kali diorg mnta gugurkn segera. X de satu pun kata positive. Sy tetap truskn kandungan. Beribu sy hbis berjuang tuk baby. Pegi swasta buat rawatan sbb kerajaan lgsung xnk tlg. Alhamdulillah baby bertahan skrg dah 25 weeks. Doakan moga baby sy lahir dgn shat dan sempurna. Sy doakan yg tbaek tuk sis.

4y ago

Sy first doc buat detail scan. And then doc akan tgk ujian2 yg prlu dilakukan sesuai atau tidak dgn kt. Sesuai buat kalau x, x leh buat apa. Sy buat ujian genetic baby, ambik air ketuban and doc akan tmbh air ketuban jika prlu pd sy.

Biasa nya sis,doc bg pilihan tgu smp 3m or 12w ntuk die akn trun sendiri..yg penting skg sis try scan lg skali esok kt klinik yg pro scan..bgtau yg ms 2nd scan nmpk jntung kali ketiga xnmpk..doc akn cri btul2 kalini nk confirm..psl alahan tu xleh nk ckp jgk sbb sy prnh 2x mc,,1st mmg xde alahan terus..yg 2nd tu sy gugur tp alahan makin kuat,line upt makin terang..then doc suggest buat blood test ntuk cek hormon hcg..die buat 2x seminggu nk cek bacaan hcg sy menaik ke menurun..kalau menaik mknanya sy still prgnt,.tp xde rezeki awal taon ni dkt 2 mgu jgk bru la hilg alahan sy..bacaan hcg trus drop lpstu

4y ago

Aah 2nd ade 3rd xde... Ok sy try esk scan kt yg btol2 pkar bab ni.. Klu xde jgk if sy tngu lg ok ke? Tngu mcm awk.. Td doc ckp 2 minggu klu xtrun kne g hsptal... Npe doc x suggest dtg scan lg or scan kt mne2 utk kpstian.. Doc tu xjpe or cmne.. Sbb sy tgk dr scan.. Rhim n baby mmbesar...

Sy takde pengalaman ni.. cuma pernah scan bby kecik dr last period. Lpas follow up.. syukur ade progress tiap 2 week.. dan pada week 13.. kiraan last period ngan scan same ukuran.. so due date ikut last period. Klu ikut pengalaman org.. klu bby stop progress, ha itu patut bimbang.. sbb tanda2 janin tak berkembang.. dia akan stop pada certain week.

Pnglaman kita sama..sy 2x gugur..last gugur lps raya ritu...ms 6w dh nmpk janin n jantung..scan 2minggu lps tu xde progreas..bby mkin kecik..heart beat dh xde..tgu lg 2 week pn sama..xsakit apa..xde bleeding pn...kantung makin kempis tp bby still.ada cuma mngecut...last sy setuju utk induce sb bby xnak turun...kena D&C

Sy pernah masa anak first.scan time 6w tb heartbeart da takde and kantung kosong.ms tu kena kencing kotor.then doc bg ubt kuatkn rahim and scan blik after 2w.klu takde hb doc suruh cuci.masa tu da redha.ad rzeki adela.after 2w scan hb and baby ad balik.kuasa Allah.now ank tu da 5y

Sy jga alami bnda yg sma,tau pregnant 7w++.9w5d scan heartbeat dh xde,10w4d janin gugur dgn sndri prtengahan puasa hritu,.sempat merasa happy nye jd ibu mengandung skjap je brpa minggu je.,😭6thn menunggu .,Allah je tau perasaan kte 😢

Bykkan berdoa sis..suh suami solat hajat tkut awk byk bergerak pun risau jgk..solat duduk kalau risau ye..yg plg pentg 2mggu ni awk byk [email protected] mkn jgk..doa byk2 ye sis..hrp2 ada keajaiban dariNya aamiin yra

4y ago

Sy yg ni xpnh g kk lg.. 3x sy scan smua swasta.. N 2 tmpt brlainan... 1st scan sklinik yg biasa sy g... Knon nk tkr angin sy g sxan kli ke 2 n 3 tmpt lain...

Semoga sis mendapat rezeki lagi lepas ni ya.. sis jngan putus asa.. sis jaga diri baik2 supaya boleh dpt rezeki lagi ya.. inshaaAllah, sy doakan semoga rezeki sis dan husband x berhenti disini.. aamiin..

4y ago

Tq awk ❤️

Akak doakan semoga awak n suami kuat, ingat ini adalah ujian n dugaan dari yg Maha Esa.. Innshaallah nanti ada rezeki yg kita tak sangka. Berdoa dan jangan pernah putus asa..

saya harap semoga sis dan suami kuat hadapi cabaran allah ye.. sis sabar tau.. mungkin allah akan gantikan dengan yang lebih baik..jangan berhenti berdoa..