Jumlah ank ideal zaman sekarang

Perlukan pendapat mommies. Zaman sekarang ni kan agak2 brpa orang anak consider ideal? 3 ok ke? Tanya ni sebab sya baru berkahwin, so far takde fam planning ke apa just nak kan pendapat je. Sya personally ok je if husband nak anak lebih sorang cuma takut tak terurus pulak 😅🥲 Sya ni bekerja 9-5, risau ada anak sorang pun tak terjaga, kang saya dah rupa mak lampir, lari pulak laki sya cari pompan lain 🥹

22 Balas

Ank ni AMANAH..utk sorang ank skrg kos sgt tggi..sy bkerja jadi sy hantar ank sy ke taska.susu pula ank sy mnum pediasure sahaja yg sesuai dgn dia.sbb sblm ni ada mslh brt bdn..insurance,saving..jadi utk sorang ank sy kos dia rm1200 sebulan..bg kami mmg cukup sorang ank je dgn kos skrg ni..usia kami pn dh 30an kalau nk tambah ank kne jarak 5thn mgkin blh bg dia adik sbb time tu dia dh lps kos taska,susu&pampers..family plannning sgt penting selain dari kewangan,mental health pn penting..sorang ni pn sgt pnt bg sy lbh2 lg tido yg xcukup setiap hari

ikut kemampuan , ikut ketahanan mental / emosi & ikut masa kita . Klau salah satu ni belum stabil better jalani hidup dgn pasangan dulu enjoy2 hinggalah muncul perasaan okay aku dh mampu hadap apa pun ujian bila ada ank barulah plan beranak ramai mana pun sbb bnyk ujian yg kita akn hadap bila start mengandung , bersalin hingga ank besar nk sekolah apa semua . Jadi jgn pikir mudah nk 3/4 anak fikir masak2 dulu sanggup tak aku hadap ujian untuk jaga amanah yg Allah bagi & mampu ke jaga dgn terurus tanpa terabai .

kene Ade 1 dlu anak.. sebab dlu sye pun imagine 2 or 3..sebab kite tahu kemampuan kewangan.. tp mental health kite lepas Ade anak 1 Baru la rase anak ni bukan tentang kemampuan duit je.. suami kadang busy kerja Ade outstation .. mcm mne pun kite as a mom memang lebih urus anak... nak mintak tolong sape.. dekat negeri ni... dekat rumah ni hidup bertiga je.. kalau husband xde.. nak xnk berdua dengan anak.. walau suami sye dh urus kan basuh kain.. jemur kain..lipat kain... sye xyh usik.. tp sye tetap rase kepenatan urus dapur Dan anak.. anak kadang melasak.. anak kadang sakit.. sye ckp dengan suami 1 pun cukup la.. janji Ade anak..suami pun setuju.. tp tgok pada sis la lepas Ade anak.. kemampuan sis handle.. kadang dpt anak xbanyak ragam.. rezeki..

Bergantung pd 'kemampuan'. Jumlah anak ni bergantung ngan faktor umur jgk. Plan berapa tahun nk jarakkan umur anak sesuai dgn umur kita. Sbb kalau umur dh 40 dah tinggi skit risikonya. Bergantung jgk pada fizikal & mental ibu. Pastu depends pada financial dan sokongan dari partner jgk. Sbb nak jaga anak2 ni bukan sorang2. Yg penting fizikal n mental ibu terjaga. Baru dapat besarkan anak2 dengan baik. Quality lebih penting dari quantity ya. Kena cek 'kemampuan' masing2

Anak belum ada sorg pun suami dah gatal cari lain. Lepas bersalin anak sorg jadi tak terurus sbb suami tak berapa nak membantu. Setiap org tak sama target, ikut atas kemampuan sis dan suami. Saya mmg target anak sorg je. Tu pun letih dah jaga, anak lelaki lasak kemain. Dr awl smpi akhir saya sorg je byk urus sorg, lebih baik jadi single mother. Ni kes saya lah. Dah suami dulu pun nmpk tak bersedia je nak kawin.

16h ago

Saya doakan suami sis berubah menjadi yang terbaik untuk sis dan keluarga.

semua mcm xsetuju ank ramai kan😅😅😅 zaman skrg mmg ramai yg xnk ank ramai ..patutle kalau sy bwk ank² keluar byk org pandang² lg² org² baya mak² ayah kita...dorg ckp jarang org muda skrg nak ramai ank....mcm sy xpernah target ank berapa cuma sy target last bersalin umur 35 sbb nanti byk risiko utk sy kalau pregnant nanti...entahla....ikutla pd masing²..tepuk dada tanya selera

Bergantung.. Kalau mampu dan mampu nk galas tanggungjawab dan sediakan kemudahan setiap ank.. Boleh je nk ramai.. Mcm saya skrg otw nak ke no 7.. Sbb ank2 dah besar.. Ada yg dah kerja.. Ada yg sambung belajar.. Jadi sbb saya dah rasa hidup sepasang dua beradik tu membosankan... Jadi saya nak ramai ank.. Nk rumah saya meriah.. Alhamdulillah.. Allah makbulkan😍😍

terpulang pada masing². kena tengok dari segala aspek..kewangan,mental,..macam² lagi. pada saya seronok sebenarnya merasa nikmat, mengandung,bersalin..macam tak puas merasa baby bergerak dalam perut..tak puas merasa sakit contracion..😊yang mencabar tu sebenarnya nak membesarkan & mendidik anak².nak mendapatkan yang "berkualiti" tu susah .

i 2 anak je cukup 🙏🥹. pngluaran sangat tinggi skrg ni. setiap bulan 1 family pakai hampir 10k. sbb anak 2 masuk tadika full time, lagi 1 org masuk class terapy speech delay. lagi insurance kita 1 family ni. ah tak tau nak cakap. apa apa pun ikut kemampuan. smg kita sllu di murahkan rezeki. amin

Susah jawab soalan ni. 😅 Jawapan selamat, bincang elok2 suami isteri. Nak tau terurus diri ke tak, TTC dulu. Setiap fasa tumbesaran anak hingga kematiannya antara faktor juga cara kita uruskan diri & kehidupan. So, Usah fokus jumlah anak. Fokus kita belajar menguruskan kehidupan.