Jumlah ank ideal zaman sekarang

Perlukan pendapat mommies. Zaman sekarang ni kan agak2 brpa orang anak consider ideal? 3 ok ke? Tanya ni sebab sya baru berkahwin, so far takde fam planning ke apa just nak kan pendapat je. Sya personally ok je if husband nak anak lebih sorang cuma takut tak terurus pulak 😅🥲 Sya ni bekerja 9-5, risau ada anak sorang pun tak terjaga, kang saya dah rupa mak lampir, lari pulak laki sya cari pompan lain 🥹

23 Balas

Susah jawab soalan ni. 😅 Jawapan selamat, bincang elok2 suami isteri. Nak tau terurus diri ke tak, TTC dulu. Setiap fasa tumbesaran anak hingga kematiannya antara faktor juga cara kita uruskan diri & kehidupan. So, Usah fokus jumlah anak. Fokus kita belajar menguruskan kehidupan.

Saya kalau boleh nk sepasang je. Tapi Allah rezeki Kan Saya 2 ank lelaki. Kalau lepas ni ada rezeki anak perempuan Saya rasa cukup la.. Kalau xdapt anak perempuan jugak, mgkin cukup la yg mana ada😂 syukur seadanya

its depend on u n ur hsband.. try dlu anak sorg tgk mcm mne dr segi emosi, kwangan.. klu rse mcm ok, n ready, bley tambah lg.. klu sye, memg sorg nie je la.. hahhahahah emosi mak x stabil 🤣

Klu sy 1 je keypoint utk sis.. ikutla kemampuan Ukur kemampuan atas diri sendiri jgn nk samakn dgn yg lain..klu sis rsa 3 ok then ok.. kemampuan dri segi kewangan/pengursan ank dan lain2..

saya beranak sorang pun dah rasa cukup lah sampai sini. tak sanggup nak hadap lagi 😂 dah la kena induce, contraction berhari2 huwaaa taknak ingat balik hahahah

Sy berharap yg sedang pregnant ni girl. If girl then enough sepasang bagi saya 🥰 anak boy sy skrg 2 tahun kalau bawa kluar xterhandle. Allahu aktif

ada org ideal tak kahwin, ada org ideal tak ada anak, ada org 10 anak pun mantap semua terurus. depends kewangan life style ilmu family puan.

saya mau 4 orang. but suami mau 2 saja. so, ikut la cakap suami. syukurlah kalau dapat 2. klu lambat pregnant pun risiko jg bt ibu Dan baby

For me it's too subjective. Bergantung pada rezeki, household financial and readiness of husband and wife.

jaga anak 1 dlu bru blh fikir ke depan. bg ada pengalaman dlu. dan Klau blh jarakkan ank 2 tahun