sharing

perlu tak buat detail scan? saya ni da selalu sgt ulang alik kk, checkup paru paru scan baby cek darah, and lately kene infection keputihan, so bape kali da kene seluk amek sample keputihan..boleh ckp kdg kdg 2mgu sekali, xpon smgu sekali..so bile org suruh buat detail scan kat swsta, jadi mcm tak excited sbb da terlalu banyak kali checkup kat kk hmmmmm

2 Balas

Detail scan utk tengok tumbesaran baby. Normal tak tumbesaran organ dia, cukup tak injap jantung, paru-paru normal ke ada air, saiz otak kaki tangan, sumbing mulut/hidung dan sebagainya. In case ade abnormalities boleh terus rujuk pakar utk langkah rawatan or persediaan rawatan lepas lahir etc. Kalau ada budget buat je, insyaAllah berbaloi + tak rugi.

Hi mommy seeloknya buat lah. Detail scan ni sekali je n paling penting dr scan lain.. Sbb blh detect kalau baby ada masalah apa2. Kalau scan biasa tak sama dengan detail, n bila baby dh lepas 24w dh tak boleh buat dh.