pernah x mommy2 sakit gigi masa peknen?2 hari lpas check gigi mlm tu trus sy sakit gigi..

perlu cabut ke?

6 Balas

i selalu je ada masalah dengan gigi tiap kali preggy. sometimes lobang la. nak kena tampal2. dan ada sekali tu i rasa gigi i mcm sakit tp doktor cek xde pape. tp normal la sure doktor ketuk2 sikit kat gigi kan nak cek mana yg sakit. doktor pun ada juga cm korek2 pakai alat dia tu. tak sakit pun. doktor ketuk tu xla kuat tp bila kena gigi yg berkenaan, rasa sakit. nyilu2 gitu. tp doktor kata xde lubang pun ni. tp tatau la kalau dia belah dalam yg xnampak. i risau la kot i je perasan lebih. so i kata.. xpe doktor i balik dulu. bila balik je kan.. gigi i yg tu sakit. memula boleh tahan. then sakitnya sampai nangis. makan panadol kurang tp still sakit. esoknnya dah la cuti wekend. kena tunggu klinik buka la next day pulak. pastu p klinik bgtau doktor. doktor cek2. so dia drill ikut antara celah gigi, belah dalam tu yg problem. rupanya betul. gigi i rosak tapi belah dalam. mmg xnampak laa kalau tgk dari luar ni. doktor bgtau dalam ni lubang dah besar dan dalam. dia pun xyakin still boleh tampal ke tak. sbb lubang dalam sangat. siap bernanah dah. patut sakit giler2. i ada 2 pilihan samada cabut atau buat rawatan akar. uh ya.. gigi i geraham tau. so i buat rawatan akar. rawatan akar ni dia xboleh complete siap sekali pegi je. kena 3x pegi. ada laa date yg doktor bgtau tu. dan buat 3x bayaran. kos kena dlm rm600 rasanya lupa da. i dah laa takut doktor gigi. i rela beranak dari jumpa doktor gigi. tp dah terpaksa.. kena juga la.

sy pernah msa anak 1st, gg tu mmg dh rosak dr sblm preggy tp mls nak cabut..bila dah preggy jd bertambah teruk msa 3rs trimester...jd msa mengandung skrg, sy cpt2 amek kalsium dan mnm susu...tp sb sy ni xsuka susu..terpksa mnm susu kotak biasa...dh lekat kncg manis...tp alhamdulillah xskit la lg...tp dr dah warning awal, klu sakit jgk gg, dia terpksa bt surat utk bedah kt hosp sb sy ada 2 gg bongsu yg tgu masa nak skit

1y ago

sy pun tggal 2 gigi bongsu..brdenyut2 manja2 je..tp rase x selesa..

saya penah juga masa tgh pregnant sakit gigi, gigi takda lubang apa pun okay jaa semua masa cek kat dr pun.. tanya org2 yg berpengalaman dorang ckp sebb tak cukup calcium then sya pun pergi laa cari calcium dekat watson sy beli brand blackmore Alhamdulillah smpai skrang okay n tak sakit lagi dah☺️

1y ago

Alhamdulillah, sya bgtau dr yg sya amik calcium brand blackmore dr ckp okay ja takpa amik calcium dari awai.. kalau nk tggu kk bagi memg lambat laa jenuh menahan sakit 🥹 saya perut dah 7bulan baru kk bagi

Sy dari ank 1,2,3,4 pmbawaan sy sakit gigi padahal tiada lubang pun..4biji gigi yg bsr sy buang hahahaha..skrg sy preggy ank ke5,syukur alhamdulillah tiada sdh mslh gigi sakit..sy pksa buang gigi wlupun tiada rusak atau belubang...derita sakit gigi ni msa mngandung..

1y ago

sy tggal 2 gg bongsu..rase x selesa..kadang smpai xde mood nk ckp..

kalau tgh makan aspirin xbole cabut ye, kdg2 sakit gigi sbb xcukop calcium. makan x calcium?

1y ago

tiba2 je sakit gigi ni dtg..sblm ni xde plak..gigi bongsu tggal 2 batang..

cabut je takda masalah . sy pun sakit gigi sekrang 35 weeks 🥲