period lewat 9 hari

hi. period saya lewat 9 hari, semalam check upt double line. last period haritu 26/5. saya masih tak percaya saya pregnant ni huhu. maklumlah first time mommy. saya kena check upt lagi sekali ke utk double confirm?

period lewat 9 hari
2 Balas

Congrats sis , kalau ikutkan dip n tell tu dah clear bgtau +ve , tak perlu buat upt lagi sekali cuma perlu tunggu sampai 6-7weeks macam tu dah boleh jumpa doctor untuk scan confirmkan pregnancy. Monitor tapi kalau ada sebarang pendarahan kena terus ke klinik untuk check.

1y ago

Kalau tiada apa2 komplikasi macam bleeding/sakit perut yg melampau, tak perlu scan awal2 cuma boleh start ambil folic acid jika belum ambil, paling awal 6w itu pun kalau bernasib baik boleh nampak kantung&embrio masa 6w. Kalau tak nampak lagi doc akan suruh tunggu sehingga 7-8w baru boleh nampak dan repeat scan semula. Tapi jika awal2 minggu dah ada bleeding atau risau apa2 jadi kena terus pergi scan lah untuk pregnancy confirmation.

alhamdulillah tahniah.. pregnant tu wajib makan folid acid untuk elakkan kecacatan janin.. banyakkan rehat jangan buat kerja berat.. jage diri jage kandungan baik2..