⚠️ Bayi Dalam Perut Kurang Bergerak? Ibu Kali Pertama Wajib Tahu!

Perhatian kepada ibu-ibu mengandung! Bayi dalam perut boleh jadi kurang gerak disebabkan oleh pelbagai punca. Sekiranya ibu mengalami gejala luar biasa, segeralah berjumpa doktor. Seperti yang kita tahu, semakin bayi membesar semakin ia kurang bergerak kerana ruang yang sempit. Antara puncanya ialah: 1) Ruang yang semakin kecil untuk bayi Sewaktu pertama kali ibu merasakan tendangan si manja, ruang di dalam rahim masih luas. Walau bagaimanapun apabila memasuki trimester akhir kehamilan, keadaan baby dalam perut ini akan mula berubah. Saiz bayi yang semakin membesar membuatkan ruang dalam rahim menjadi terhad. 2) Bayi dalam perut ibu sedang tidur Ketika mengandung Trimester ketiga, ia bukan sahaja mengurangkan pergerakan, malah kekerapannya turut menurun. Seperti bayi baru lahir, si manja akan mengalami fasa tidur yang begitu nyenyak. Adalah normal jika baby kurang gerak semasa ibu sedang aktif, namun cenderung lebih beraksi apabila anda melelapkan mata. Jom sambung baca di sini: https://my.theasianparent.com/baby-dalam-perut-kurang-gerak

⚠️ Bayi Dalam Perut Kurang Bergerak? Ibu Kali Pertama Wajib Tahu!
4 Balas

ɴᴀᴋ ᴛᴀɴʏᴀ ʙᴀʙʏ sᴛᴀʀᴛ ᴍᴜʟᴀ ʙᴇʀɢᴇʀᴀᴋ ʙᴇʀᴀᴘᴀ ʙᴜʟᴀɴ ʏʀ?ᴍᴀᴀғ sʏᴀ ʙʀᴜ ғɪʀsᴛ ᴛɪᴍᴇ ᴘʀᴇɢɴᴀɴᴛ ..

2y ago

Tengok pada badan momy. Mcm sy masa anak first kurus 17weeks dah rasa Anak kedua dah gemuk 21weeks baru rasa 🤣😂

sebelum nurse suruh rekod tendangan, bukan main aktif dia. bila dah start je kira tendangan, auto kurang gerak 🥴 tak memasal kena bebel 😌

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

❣️