Ibu ada pembantu ketika berpantang?
Voice your Opinion
Ya
Tidak

21913 respon

149 Balas

suami dgn anak perempuan umur 6tahun...suami bhgian basuh baju dgn siapkan pakaian skolah anak.. anak saya yg umur 6tahun tu selali tolong tengokkan adik time saya mandi,memasak.kdg dia buatkan susu untuk adik..berpantang sendiri mmg memenatkan..dlm pantang seperti tdk berpantang..selalu keluar untuk appoitment ke klinik,hospital sepanjang tempoh berpantang nie..time baby 5hari dh pergi appointment utk pakar mata..baby usia 14hari & 29hari ke hospital jumpa pkar knak²..ke klinik check kuning smpai usia baby 13hari..tp check kuning tu selang seli la..kdg 3hari skli kdg 2hari skli..skrg kena ulang alik check bp ibu pulak seminggu 2kali smpai la 3hb 5 nanti..sptutnya 3hb 5 ibu dah mula bkerja dah..sgt² penat...

3y ago

yaa kita sama 😢😢 nak nak plk sy lahirkan anak sulung. berdua je dengan suami. nak kena bgun malam2 sbb anak kadang meragam.. sampai sakit kepala tp stay bertahan

bpantang kali k4, kali ni kmi decided nk bpantang d rumah sendiri, mk mertua dtg tlng urut n tungku ari k3 hingga k5, suami yg tlng msak , bw cek up kuning, sediakan air mndi n uruskn ank2 yg lain..sy just mndikn bby je .sb suami xbrani nk mndikn, kecik sgt. mggu k2, suami kena covid, kne kuarantine.. alhmdulillah sy mtk tlng staff tlng hntrkn.pegi klnk, bmula sy uruskn yg mmpu..suami msih tlng msk n uruskn air mndi .dgn harapn covid xbjgkit kt kmi semua ...moga dpermudahkan. Xnk myusahkan mak ayah yg dh tua, n cnfident dgn pglmn bpntang sblm2 ni..

Berpantang dengan mak sendiri . Tapi berpantang dekat rumh mak pun sebub nak mak teman je and nih anak first so nk belajar dri mak mana yg kita taktahu pasal baby nih . Tapi Jaga anak sidai baju buat air mandian semua mostly saya sendiri buat mak just masakan je makanan pantang . And tengok kan anak kejup kalau saya mandi or makan . Taknak susahkan mak sangat sebub mak saya pun dh tua tak berapa sihat cepat penat . Cukup2 lah dia dh jaga kami 8 org adik beradik takan cucu pun nk suruh dia penat2 jaga .

berpantang dgn mak sendiri. mak la tlg masakkan, mandikan baby. Husband pula tlg dodoikan, kadang susukan baby (kalau ada susu pam), siap cuci dan lipat kain. Actually hari ke 10 rasa sihat da badan. Tp bila nurse check jahitan ada terbuka dan doc suru jahit semula, automatik jadi sakit. Dr hari ke 10 sampai skrg masih terasa sakit tempat yg dijahit semula..Nak susukan anak pun terpaksa baring. Kadang cuba gagahkan diri tp hampir pitam. 😢 .. rasa menyesal pun ada sbb jahit semula.

5mo ago

Semoga luka cepat Sembuh sis, Amiin 🤲🏻 saya dah 2 kali czer anak dua² nie czer .. Alhamdulillah, setakat pengalaman dah 2 kali czer nie luka semua dalam Keadaan baik .. first czer jahit guna benang tali, kedua czer guna gam dalam .. dua² baik xde masalah .. apa yang saya buat Sepanjang Proses nak baik czer tu, saya jalan Memang bongkok dari lepas bersalin Sampai lah anak dah Sebulan lebih, baru saya jalan elok sikit, Boleh tegakkan badan sikit. sblm nie saya Memang jalan pelan² je, bongkokkan badan tu sbb xnak bagi perut menarik kalau jalan or Duduk tegak kan ... pastu makan semua ubat antibiotics Segala benda yg Doktor bagi tu, makan tepat masa, makan sampai habis, dan saya jaga pemakanan saya Sepanjang berpantang sampai baby 1 Tahun saya jaga pemakanan saya. makan yang sihat² je, mcm sup², bubur nasi, sayur², buah², yang sihat² je .. pedas², masam², yang berbau saya x makan ... seafood pun x mkn risau gatal. lepas tu, tiap kali lepas mandi, pastikan luka jahitan czer tu di bersihkan,

1st time czer. Alhamdulillah hari kedua dapat berjalan sendiri tanpa bantuan. Mak bantu masak makan & tengokkan anak sulung toddler. Lain2 saya buat sendiri. Suami kerja & kekok jaga anak hari cuti pun. Harini dah 2 weeks postpartum. Apa pun bersyukur Allah bagi kekuatan fizikal mental pada ibu² selepas melahirkan. Semoga dosa² ibu masa lalu & akan datang diampunkan olehNya. Mental seorang ibu rapuh bila pasangan kurang support. Doakan saya tempuh dengan baik hingga keakhirnya.

berpantang dengan suami saja..sebelum kerja suami akan siapkan semuaaaa..suami akan mandikan anak and siapkan saya.. lepsstu dia pergi kerja..lunch hour balik makan masak untuk saya..petang balik mandikan anak dan lain lain.. Alhamdulilah dikurniakan rezeki dapat suami yang baik dan sangat rajin dan mulia hatibtaaa.. rasa nak nangis bila suani buat semua untuk kitaaa.. Sangat mensyukuri nikmat ini🤲❤️

minggu pertama mak mertua yg jaga ...lepas tu dia tak nak jaga sebab macam orang gaji dia bagitahu orang lain ..dah lah saya baru jer lepas bersalin .. terguris hati bila terdengar ayat macam tu ..macam saya pula yang salah ... sekarang tak da orang jaga .. suami yang banyak bantu saya cuci pakaian , jaga anak² , masak² dan keams rumah ... sya dah ok dh sekarang ... dah sihat dh...

Berpantang sendiri anak ke5.. Dibantu oleh suami dan anak2 yg lain. Suami tolong masak dan cuci pakaian baby. Anak2 tolong kemas rumah, masak dan cuci pakaian mereka sendiri. Kadang2 suami terpaksa keluar utk mncari rezeki, anak2 la yg tolong masakkn bila dorg di rumah.

3y ago

ok laa di bantu ngn suami ... Syaa skrg tnggal di rumah mntua sya , ya Allah smuaa yg b'kaitan ngn bby .. sya yg bt ... t'masukk basuh pakaian kami laki bini dan bby sya ... anak bru 1 org

pantang sendiri skg dh hari ke 8 berpantang hus krj bila hus blik dr krj or cuti hus yg jaga hus bsuh baju lipat baju tpi hus sy jarang cuti krj je straight, klu hus krj buat sndiri je ddk dng mk mertua tpi mk mertua pn x blh jaga diri sndiri hus jaga mk mertua jg sejak vaksin mk mertua sy x blh jln sngt kene guna tongkat

Alhamdulillah second baby suami yang jaga.anak 1st dulu pun suami jaga.tlg masak,belikan lauk,basuh baju.semua kerja dalam rumah ni dia tlg bantu buat.Sy uruskan diri sdri je sebab czer.Sekarang berpantang hari ke 14,dah boleh uruskan sendiri.walaupun upah CL,hari ke 13 baru datang mengurut.sibuk uruskan baby kena kuning