Mitos / Fakta

Pelik laa ada yang kata tak boleh makan anggur ada yang kata boleh untuk 1st trimester ni 😅 Mana satu entah yang betul

9 Balas

Saya rasa bukan sebab tak elok. Tapi biasa buah2 yang ada kulit ni, atau sayur2 sekali pun kalau nak buat ulam/ makan mentah2 memang kena berjaga2 sikit sebab ibu mengandung ni antibody kan tengah lemah. Takut ada apa2 bakteria atau kuman kalau basuh tak betul. Ibu mengandung senang kena jangkitan. Tu je. Macam juga makanan2 yang tak betul2 masak pun tak elok makan masa pregnant kan. Kalau nak makan boleh. Basuh bersih2. Atau buang je kulit 😉

semua yg kita makan ambik la dgn kuantiti yg sederhana. jangan ambik secara berlebihan sahaja. sy 1st&2nd pregnancy dr awal sampai nk dkt bersalin selalu mkn buah. including anggur. anggur hitam/hijau. mesti ada dalam list bila beli brg dpur. hee

Boleh je makan. Yang ckp takleh makan tu mitos ja. Tapi apa pun, makan apa pun kena berpada pada. And anggur gula tinggi tau, jgn makan banyak

Tak silap bukan tak elok. Elok je. Cuma kulit dia tu kena cuci betul. Ada wax. So kena la cuci betul2 atau kopek la kulit dia hehehe

bole ja mkn xpi pada pda ap pon kdar sederhana jgn ambik byk or lebih sgt igt sbb anggur ni dia msm jugk kena jga laa yea

boleh je makan tapi dalam kuantiti yang sikit la, saya dari first pregnant sampai tunggu hari still makan anggur

boleh je makan sis. berpada2... anggur manis. tinggi gula misi ckp

Sis nak makan ape makan je la sis, jangan amek banyak2 je.

kenapa tak boleh?