Suami panas baran

Patut ke saya bertahan dengan hubungan ni ? Suami saya tiap bulan caci maki saya. Mengamuk. Dia kata saya babi , macam syaitan , pukimak , sial dan bangsat bodoh dan semua kata kata kesat yang ada kecuali sundal. Suami kata isteri ni kan tempat suami buang segala najis. Suami hembus hinggus dia pada muka saya. Dia dah 2 kali cakap menyesal kahwin dengan saya. Dia kata dia boleh hidup tanpa saya. Tapi bila dia demam sakit sakit tak boleh jalan berhari hari dia suruh bantu. Suami hari hari melepak keluar malam balik rumah 7-8 pagi. Kadang Saya tak tau pon kemana dia pergi sebab dia tanak bagitau. Bila dia tak cukup tidur dia mengamuk marah saya dan anak. Dekat rumah satu kerja pon dia tak penah bantu saya. Saya selalu stress dan menangis , bila saya menangis lagi suami mengamuk hempas pintu hempas gobok. dia sebat tali pinggang & hanger sampai patah tapi tak kena saya. Setiap kali jalan mesti ada ja dia nak marah , kadang saya drive kereta terlanggar jalan x rata sikit dia marah marah. Saya suruh dia amik lesen kereta belajar bawa kereta dia tanak.. Depan orang lain dia baik sangat nasihat orang lain solat , kalau kawan dia gaduh dengan isterinya dia nasihat suruh cakap baik baik tapi bila dengan saya sebaliknya , Dia tau nak maki hamun saya. Sepanjang kahwin dia tak pernah solat. puasa pon malas. tapi suami bab nafkah zahir dia ok.. Nafkah batin sahaja sebulan sekali atau 2 kali dia bagi. Bila saya teringin saya minta , dia marah jangan buat hal dia kata. Doktor nak masukkan saya dekat ward permai. Minggu ni saya jumpa kaunseling. Hidup saya tertekan sangat tapi sekarang saya tengah mengandung. Saya sekarang dekat rumah mak , saya takut nak balik rumah. Saya nak tenangkan diri dulu tapi dah 3 kali dia call suruh balik. cuma saya takut #pleasehelp

6 Balas

Soalan puan, patut ke puan bertahan dengan hubungan ni? Saya jawab dgn soalan kpd puan. Adakah puan nampak tujuan perkahwinan pada hubungan puan dan suami ? (tujuan perkahwinan ialah saling beri ketenangan, kasih sayang dan rahmah (saling ihsan/ belas kasihan). Jika ya, teruskan. Jika tidak, puan dapatkan tindakan undang-undang. Tahniah kerana ada kekuatan bertanya di sini. Teruskan rawatan kaunseling dan pantauan doktor untuk pemulihan dan kemajuan diri puan.

2y ago

Sama-sama

Tak patut bertahan. Wanita bukan tempat suami buangkan najis. Rasullulah saw tak pernah mengajar kaum lelaki utk menghina kaum wanita. Sedangkan martabat wanita mengandung ni tinggi, kaum suami wajib beri kasih sayang dan berlemah lembut sbb isteri adalah amanah si suami. Jgn lah bertahan dgn lelaki mcm ni. Awak berhak utk berasa tenang dan gembira. Banyak lagi lelaki yang akan menhormati awak dan menjalan tugas dgn lebih baik.

2y ago

Kalau awak tak yakin, jumpa lah Kaunseling atau ustaz/ustazah utk mendapat nasihat mengenai itu kerana apa yang dikatakan oleh suami awak itu tidak betul.

puan lebih baik tinggal di rumah ibu & berjauhan buat sementara sambil mencari ketenangan. jaga mental, susah bila mental kita tak stabil puan, nti siapa nak jaga anak. abaikan dulu suami buat sementara, yg penting mental & kesihatan puan terjaga esp. waktu tgh mengandung ni. jaauhkan diri dari hubungan toksik buat sementara. semoga si suami istiqomah & sedar akan perbuatannya Dan mohon dijauhkan dari perbuatannya yg ganas.

2y ago

betul , ramai yg nasihatkan saya berjauhan dengan suami. Baru ni saya ada kekuatan nk cerita pda mertua. sebab mertua tak penah tau apa anak dia buat pda saya

klau sy, sy tak pertahankan.. angkat kaki blaahhhh.. bg sy kekuatan sy anak.. bukan suami.. lg2 klau dpt suami mcm tu.. baran, pemalas, kuat lepak x reti balik.. g report polis mintak polis check urine dia.. takot dia amek benda yg bukan2 plak.. lain mcm sgt prangai nye tu.. semoga puan kuat, sabar ye.. kawal stress, kesian kat baby.. *bigHug🫂

2y ago

saya ada terfikir nk buat report juga , test urine sekali

Semoga puan kuat ye.. Allahu...sedih nye.. Sy xde ape nk komen.. Cuma sy harap sgt2 Allah jaga puan dengan bakal baby puan.. Stay strong dear

2y ago

Allah... Kuat ye puan😭xpe biar mak la jaga dulu..

Allahu berat nya rse . nk sbar pun rse xdok gune dh klu gini 🥺

2y ago

saya cuba pendam sabar tapi makin hari makin teruk mental saya