39 minggu contraction

Pagi td terjaga sbb tiba2 rasa mcm sakit pinggang yakmat. Pusing2 xhilg sakit. Bila duduk rasa kurg sakit n hilg. Pastu baring semula terus dtg balik sakit pinggang tu. Perut mcm xde rasa sakit sgt tp time dia keras ada jgk mcm rasa sakit sikit tp biasa2 je. Pinggang ni yg tak tahan sgt rasa sakitnya. Tp sakit tu dtg bila sy baring. Sy try duduk dia mula berkurg n hilang. Tp sblm ni mcm takde rasa sakit pinggang yg kerap. Tu contraction ke bukan ye? Confuse pulak. Harini sy genap 39minggu, tp belum turun tanda apa2 lg

39 minggu contraction
8 Balas

Masa anak sulung dulu, saya contraction mcm awak ni lah, tapi sakit tu kerap.. Saya xde turun tanda apa², lepas tu ajak suami pi sepital.. Bila sampai sepital nurse check guna ctg, dorg bising tak henti² tanya sy ada minum air selusuh ke apa ke sbb bacaan ctg saya tu terlampau kuat, tapi check jalan belom buka.. Dorg call pakar suh turun bawah, bila pakar turun, rupanya air ketuban dah kurang 7.7litre.. Terus kena warded.. Sbb sy bacaan ctg kuat, dorg nak induce.. Dorg induce saya belon, kul 4 ptg..lps tu sy melepet je kat katil sbb x tahan sakit.. Kejap2 je saya tido.. Sampai lah ke jam 4 pagi nurse kejut nk pasang ctg balik, tapi suh sy ke tandas dulu, baru je turun kaki berdiri belom selangkah pon, belon dh jatuh, kelam kabut sy.. Sbb doc yg induce sy tu ckp, kalau belon jatuh bukaan jalan mesti dah 4cm... Cpt² sy bitau nurse, nurse pi bagitau doc.. Then dia suh sy settlekan lah hal sy nk ke tandas tu, buat ctg balik lepas tu, jam 8.30am doc dtg check mmg bukaan dh 4cm.. Dorg suh sy tukar baju sesiap.. Kul 9 tu doc pecahkan air ketuban, masa tu dia punya x tahan sakit Allah saja yg tahu.. Baru lah sy tahu pergorbanan ibu kita waktu dulu melahirkan kita mcm mana.. 9.30am doc dtg check lagi, dia jerit terus 6cm sepantas kilat nurse buat kerja pindahkan saya kat katil lain tolak pi labour room... 9.50am masuk lbr, kul 10am doc check balik bukaan dia jerit fully opening... Allah... Masa tu sy nampak dorg semua kelam kabut dgn nak sign surat apa lagi semua.. Dah la suami tak blh teman sbb waktu pkp kan..alhamdulillah 2x teran, selamat suda bersalin baby girl... Itu pengalaman sy lah... Skrg ni otw no 2 pulak, InsyaAllah takde masalah apa² sy bersalin bulan 6 ni, tarikh dekat je dengan kakaknya.. Due date 20/6..kakaknya birthday 26/6.. Hahahaha.. Minta semua ibu² kat sini doakan sy ya.. Saya skrg positive covid, kuarantin kat rumah ni dah hari ke 5.. Moga kita semua dalam lindungan Allah SWT ya..

3y ago

semoga dipermudahkan semuanya. hebat betul dh rasa sakit beranak masih gagah lg tambah yg kedua ye. sy sorg ni xkluar lg pun dh takut seram sejuk je huhu

Awk anak 1st ke? Masa saya dulu, nurse cakap setiap 5 minit mesti dtg contraction dan setiap kali contraction tu mesti lebih 40 saat. Dan mesti konsisten rasa sakit dan takkan berkurang pun sakitnya tak kira bangun baring atau berjalan. Maksudnya mesti lagi sakit dan sakit lagi. Tapi sy x sure mcm mana pengalaman org lain. Sy dulu pun was2, pergi juga hosp 2 kali. Yg 1 st tu die suruh balik sbb belum konsisten rasa sakit. Malam tu 2nd time sy g hosp, dan tu mmg nak bersalin lah sbb rasa sakit tu dh konsisten, duduk ke berjalan ke lg bertambah tambah contraction yg kuat. Saya takde turun darah atau air ketuban x pecah pun. Just contraction yg konsisten sahaja tanda sy nak bersalin masa tu. Air ketuban doktor yg bantu pecahkan dkt hosp.

3y ago

sy ingt contraction tu rasa mcm perut memulas..rupanya sakit pinggang tu pun contraction jgk ye..rasa mcm senggugut tp sakit lg mcm nk patah pinggang 😅 nasib kejap2 je...td tghari cek 4cm. ptg cek lg 3cm pulak. huhu. tq yee. hrp2 dipermudahkn semuanya insyaAllah aminn

contraction sbenar nya dia akan dtg 5saat..5 saat.5 saat..tu contraksi btl2.kalau contraksi tipu ..duduk.dia hilang skit..lpastu dtg skit.bgn.jln dia hilang skit..tapi dlm msa yg sama kna cek msa yea.dlm stgh jam.dia dtg sakit dan hilang.tu contraksi tipu.braxton hicks nma nya.contraksi yg btul2 dia sakit area punggung.blkang pinggang.bkn dkat perut yea.

3y ago

betul2...rasa sakit kat pinggang mcm senggugut

sy pun sama kena pagi td.. skrg dah 39week.. tp sy kena contraction palsu.. sb sakit dtg Dan pegi dalam 2,3 Kali je.. lpas tu dah xde rasa sakit.. 12/3 kena masuk wad dah sb ada gdm on diet.. macam mana ye nak bgi dtg rasa contraction yg btul².. sy tak nak sampai kena induce kalau boleh 😭

3y ago

awal2 mmg rasa sakit mcm senggugut je. tak sakit sgt, boleh tidur lg. sy pkul 5pg haritu pun rasa cmtu jgk. pkul 6 tgk ada tanda drh. sempat g breakfast dulu. tghari g hosp cek dah 4cm. time nk tido mlm tu baru start rasa sakit pinggang selang 5minit. ngantuk tp xboleh tido kejap2 sakit. subuh tu cek 5cm doktor pecahkan air ketuban terus tolak LR. dekat LR menggelupur tahan contraction 😂 pkul 9.47pg selamat bersalin alhamdulillah

Ini br false contraction. X lama lagi deliver lah ni. Sy dulu mcm ni. Lps 2 hari dia jd kerap especially waktu mlm nk tidur. Tiap 5 min or less. Esok oagi tu sy ke hospital. And sakit mmg x blh tahan smp cubit2 suami.

3y ago

alhamdulillah dah selamat bersalin smlm. dia punya azab nk tahan contraction tu fuhhhhh dahsyat. menggelupur 🤣

itu nma tnggu hari jer tu.dalam berapa hari dia akan makin sakit dan makin kerap.saya pun dulu MCM tu padahal baru 36minggu jer kandungan saya.lest2 tidak Smpai seminggu dah melahirkan

INI DAH BOLEH PERGI HOSPITAL TERUS .. TAK PAYAH TUNGGU-TUNGGU TAKUT DAH ADA BUKAAN JEE

3y ago

haah betul. dtg hosp tghari cek dh 4cm terus kena admit wad. ptg td cek lg 3cm pulak 😅

sy pn dh 39w arini .bby xnk kluar lg hmm

3y ago

insyaAllah xlama lg tu. doa2 dpermudahkan semuanya 😊