Risau risau risau 😭

Pagi ni detected positive covid dan sy baru hamil 7 minggu risaunya risiko akan baby sy. Siapa pernah kena semasa hamil minta share apa yg perlu sy buat 🤧

21 Balas

Sy pon positif covid ni,Hari ke 3 kuarantin,kandungan nk masuk 34 weeks,hari 1 kuarantin tu demam panas sgt2,sakit kepala mcm nk pecah bercampur pulak ngan sakit sendi n pinggang,pakai cool fever extra cool tampal di dahi,leher,perut dua tampal,sekejap je kering cool fever tu n tukar lg,minum air kelapa,nak sampai ke esoknya tu mmg seksa n rasa lambatnya masa nk berlalu tp alhamdulillah pg tu keluar byk peluh n suhu badan menurun,sakit kepala pon berkurang,sakit sendi pon berkurang,pergi ke cac bdn da lega sikit drp mlm tu cuma bacaan nadi still tinggi,gerakan baby da rasa time tu sbb risau jgk pukul 8 pg xrasa langsung gerakan baby,suluh dgn lampu kt perut pon xrasa gerak..bila da gerakan baby terasa rasa mcm ok,petugas cac pon tye nk admit ward ke x,sy ckp xperlu sbb rasa da makin ok tp kuarantin kt rumah ni pon mmg kena byk berehat la sbb masih lg rasa semput2,letih,harap semakin baik la kesihatan kita semua sbb risau kandungan kita.

2y ago

Sama 💯 macam sy rasa sekarang siang ok malam datang balik, sy nak jugak minum air kelapa tapi orang tua kata elakkan untuk awal pregnancy. Semoga kita sembuh n baby sihat

Sy positive covid time minggu ke 35.. siap kena kuarantin kt hosp. Masa ambulance amek kat umah nk bawak p hosp, menangis je sepanjang jln. Mcm2 sy pk.. pk baby lagi.. sbb anak 1st.. bila dr cek, dr minta buat xray.. lg la tension sbb pregnantkan.. nak soh xray pulak.. takut risiko kat baby.. tp dr kata, dorg akan shield kan perut… dpt je result xray, dr kata ada sket effect paru2.. tp alhamdulillah dh amek vaksin, so x teruk mana.. hari2 dr amek darah n hari2 kena minum air yg sgt byk.. kalau kurang air, mmg effect result darah n Dr akan bising nape kurang minum air.. so hari2 sy minum 3 L air n jln2 dekat sekitar katil tu.. kena bg badan aktif.. last2 boleh discaj sbb bacaan dh ok.. so, kesimpulannya, kalau positif, doa byk2, shud be ok kalau dh vaksin, so iktiar utk vaksin, minum air byk2 n aktif sket.. skang sy dh bersalin dh pon.. baby pon sihat alhamdulillah..

2y ago

apa nama ubat selesma tu sis? saya 30week n positive covid..

Pengalaman saya,,, First update mysejahtera, lepastu terus ke CAC. Kt sana nnt diorg akan cek kesihatan.. Kalau perlu akan dihantar ke hospital atau pusat kuarantin. Hari2 akan di cek dn ambil darah disana.. Saya kena kuarantin di pusat selama 4 hari.. Alhamdulillah hari2 diorg cek pergerakan dn jantung baby.. Dn ramai mommies2 kt sana.. InsyaAllah kalau dah vaksin 2dos dan simptom tk teruk puan akan sihat kembali 💕

2y ago

Sy update MySejahtera lpastu dorang call untuk g CAC ingatkan nak checkup ke apa tapi just bersembang n interview dngan dokter je, ikutkan hati taknak pegi tempat camtu sebab berisiko. Lagipun simptom smua sy ada kecuali sesak nafas cirit n muntah

saya pun pernah covid masa 7/8w n baru ni 33w. masa 7w kena teruk jugak smua simptom ada msetu bru vaksin 1dos campur dgn morning sickness lg 😢 vitamin momy vitamin baby jgn skip.. mindset jaga positif thinking selalu insyallah takde apa 👌 then masa 33w haritu pun positif sekali lagi tp cuma batuk n demam je 3 4 hari.. skrg dah 35w alhamdulillah bby aktif mcm biasa

Pengalamn saya pernh kena covid time kemunck dlu yg kes bnyk yg mati tu tp alhamdulillah saya ok dan kena kuarantin do hosp je untuk pemantauan. Masa tu 5 bulan dh .. yy penting rilex jngn stress n bnyk kan berzkir n saya amalkn asma alhusna setiap pagi ..

Jangan stress ye sis. Fikir yg positif. Makan macam biasa,selera atau tak paksa makan ye. Jangan tak makan langsung,takut oksigen drop. mcm kawan saya tak nak makan dia kata tak selera,skali oksigen turun. Ambil makanan sunnah. Minum air masak lebih.

sama dgn saya sis. tgh kuarantin skrg. pregnant 6week pastu positif covid. kuarantin sendiri je dirumah. ada jgk rasa ssh nafas bila tido mlm. tapi xnak pegi hosp. tkt kena tahan hosp. kesian anak umur 2 tahun nnti cari saya. masih menyusu badan😢

2y ago

Semoga kita terus kuat n positif selalu ya. Sekarang sy masih on off demam

Sy pun positive sekrg tgh kuarintin kt umah sb sympton skt tekak jer... Cm kite kn jg kandungan dgn sebaik2nyer klu ada pendarahan atau mengeras skt prt cpt2 call cac jer... So far sy alhamdulillah dah 4 hr kuarintin.. Kn bnyk mnm air

insyaAllah takde pape.. saya pun baru lepas habis kuarantin 2 minggu lepas. masa tu 12week. simptom tak teruk alhamdulillah. Think positive okayy! baby pun insyaAllah okay. don't worry. percaya yang baby sis tu strong 💪

2y ago

makan vitamin c, makan ubat macam biasa. kalau boleh elak kena angkut ke cac.. kat sana lebih senang berjangkit simptom² lain.. kuarantin kat rumah je. rehat secukupnya. nak tidur tidur je.. makan² jugak.

saya positif masa minggu ke 19. kena warded 7hari sebab ada simptom batuk demam. hari hari dr cucuk ubat cair darah untuk elakkan risiko darah beku dekat si ibu. banyakkan minum air untuk cepatkan proses sembuh