Baby 9 bulan belum pandai merangkak

Okay ke dari 6 bulan sampai 9 bulan melunjur saja.. Dia ada cuba angkat punggung tapi kejap je.. Patut support dia macam kita 'taktih tahtih' jalan tu ke untuk ajar merangkak?

7 Balas

baby Saya 9bulan x boleh merangka tapi dah boleh duduk n memanjat dari meja ke meja..masuk 10 Bulan baru boleh dia tunjuk yg dia boleh merangka....mula2 risau tapi kakak no dua dia pun sama x ikut step..sekrang 10bulan 22hari merangka,duduk,capaii barang..capaii meja kerusi...boleh duduk atas bean bag..jgn risau support je anak ada time dyaowang taknak pun merangka budak bijak dia tahu lutut sakit....😆😆

bawak jumpa pakar kanak2. sepatutnya 9 bulan dah belajar bangun utk tatih (jalan). ank sy 4 bln tak turn over, 6 bln jumpa pakar, 7 bulan start physiotheraphy dah utk bantu dia catch up motor skill. jangan lambat2. kena jumpa dr.

klo bby besar skit mmg lambat merangkak..anak sy pn mcm tu sbb badan dia besar skit..mahu selalu kc tiarap tu Bby dn bg dia mainan la spya anak kita lebih cpt belajar merangkak sbb Bby nak capai mainan diakn.

Anak saya 9 bulan baru pandai merangkak. Ni da setahun. Baru boleh nak berjalan. Tapi still kena pegang. Kalau x pegang memang malas nak berjalan

boleh buat aktiviti rangsangan merangkak untuk anak. 👇 LINK YOUTUBE : https://youtu.be/SAKwz4JE4I4

thank you ye sis nana...Alhamdulillah baby saya dah mula merangkak beberapa langkah

baby da pndai duduk tak?

3y ago

anak awak mcm anak Saya x maw merangka sebenarnya bukan x pdaii Masa anak Saya 9bulan pun sama...tapi Saya ajaq dia duduk n Bila time Mandi ke Saya akan suruh dia berdiri sambil pegang tong tadah air...Saya x Mandi anak dalam besen noh.. nak bagi kaki dia kuat....sekrang x pdaii jalan tapi dah boleh jalan kalau ada kerusi dia akan tolak kerusi sambil jalan...Kiran ya mcm sokongan untuk dia...sekrang dah 10bulan 22hari...awal misi kata x normal...tapi sister kata biasa bagi baby ada yg x maw merangka...in anak yg ketiga Saya..petama ikut step...yg media pun sama xmaw merangka.. alhamdulilah sekrang dah darjah 1