Anak merangkak

Hi, anak saya dah 9 bulan. Rajin mengesot dan berpaut untuk berdiri. Macam mana nak elak dia skip merangkak ye? Ada tips nak ajar anak pandai merangkak? #pleasehelp #firstbaby #anakfirst

3 Balas

merangkak sgt baik utk motoskill anak sbenarnya, klu anak puan dh brdiri dan ter-skip merangkak, puan boleh cuba letakkan dia diruang yg luas (supaya dia xboleh capai utk brdiri), letak jauh2 sikit mainan atau makanan yg dia suke, puan boleh pggil utk dia ambil, klu dia masih meniarap, puan cuba tlg dia angkatkan lutut dan tgn dlm posisi mergkak, pastu mntk ayah atau puan sndiri buat posisi mergkak dan prgi kearah mainan tu slow2.. dia akan nampak puan mrgkak dan cuba tiru puan.. kena byk kali praktiskan mcm tu.. smntraa dia msih blom brdiri ni eloklah buat, satgi dh brdiri, dia berlari terus amek mainan tu..🤣

Alamak sis, perkembangan anak ni semua tak sama, kalau baby nak terus berdiri just galakkan aje, nnt slow2 pandai jalan dh tu. Takpe je kalau ada ter skip atau terlambat sbb diorang ni tak semestinya kena membesar ikut peraturan kehidupan 😂. Kalau dh boleh berdiri nnt cepat berjalan tu kan bagus tu, boleh lari pulak 😋

3y ago

terima kasih atas ulasan🤗 Tetapi cepat/lambat berjalan bukan bermaksud bagus/tidak. Sebaiknya jangan diskip satu peringkat tumbesaran anak, tidak bagus jika diskip keranan dikuatiri boleh berlaku masalah fine motor anak di masa hadapan

Anak saya 9b23h pun baru pandai mengensot..