Tidur buai

Ok ke kalau tidur buai? Sebab ada yang kate jangan, tak elok. Sebab apa eh?

23 Balas

Pada pandangan diana... Pakai buai ke tak.. Sama je... Depends by u... U jenis family yang mana... Kalau jenis suka travel... Suka jalan2.. Elak kan guna buai... Sebab nanti bila jalan mana2 atau g rumah saudara mara nak berbuai... Tapi kalau u jenis family yang duk kat umah.. G umah saudara pun sekejab balik hari.. Boleh je ajar buai... Tapi antara pakai ke tak... Depends by baby jugak.. Ada baby kalau diajar... Asyik nak buai...ada separuh... Ko letak la mana pun.. Hada aku kesah... Yang penting tidoooooo.. Hahhahaha

baru baca article td. buai sesuai utk baby 1-3 bulan je. lepas dari tu dah elok ajar anak tido biasa tanpa alternative lain. Sbb 1-3bulan selepas lahir ialah mcm 4th trimester bg baby. Baby berasa mcm dia masih dlm kandungan. So nak bg dia selesa mcm dlm rahim, mmg mustahil lah. untuk tak membebankan parent, boleh guna alternative lain untuk bantu baby rasa comfortable. tp lepas 3 bulan tu dah kena ajar cara biasa je utk tido.

sebab pernah ada kes baby lemas atas buaian sis dan risiko baby jatuh dr buaian mmg ada.. bahaya kalau baby jenis yg tidur meniarap atas buai, walaupun x pkai bantal atas buai bila meniarap hidung/mulut baby tertekan myebabkan pernafasan tersekat. Kalau baby boleh tidur x pkai buai cuba elakkan guna buaian.

Bergantung baby. Ade baby yg ok kat umah tdo buai bile keluar tahu tido bawah je. Ade baby bila dh start buai. Setiap kali tdo nk berbuai. Jadi susah bile nk berjalan. Sbb die nk berbuai. Huuuu tapi sye x berani amik risiko. Jadi ajar tdo bawah je. Nasib baby x cerewet

Bukan tak elok, cuma takut nanti baby terbiasa dengan buai susah nak bagi tidur atas katil. Kalau nak balik kampung nanti kena bawak sekali dengan buai kalau tak baby taknak tidur. So, kena ajar dia tidur atas katil. Nanti senang.

Ssah klau nk g jalan2... Tu je sbb die dh biasa buai kn... Kalau baby dh start x nk tdo buai x yah paksa... Bawak je die tdo ngn kite... Anak sy nak buai smpai 4 bulan je... Pas tu mlm nk tdo bawah ngn kite... Siang je tdo buai

Ank saya kat rumah tak tido buai . Tapi rmah babysitter tido dlm buai tanpa henjut . Letak shaja . Alhmdulillah balik rmah tak cari buai tido dlm baby cot je & travel baru2 ni pun snng tak mencari buai .

X slh nk bg tido buai tp kner lbh la secure nya sbb byk kemungkinan brlaku pd bby. 1-bahaya tersedak susu 2-risiko bby lemas 3-terjatuh bg yg br msuk 1thn

Ok sja bah😊 dua2 ank sya kena buai senang ksi tdur..sbb kdg budak yg tdur d katil sja skijap2 trbangun. Ssh mau buat krja ruma klau x tdur d buai😂

Saya tak bagi sebab pada saya leceh kalau nak travel ke mana2 takde buai nanti meragam.. Alhamdulillah anak2 ok tido je mana2 bila ngantok 😄