Susu formula

Ok ke kalau baby baru lahir byk minum susu formula? Awal2 sy campur sbb susu badan sikit. Skrg baby dah 3 minggu, sblm ni bengkak susu breast sblh kiri lps 2 3 kali bg baby hisap dh surut. Lps tu makin drop pulak susu yg kiri klau bg baby dia xnk. Dia nk yg kanan je. Yg kanan pulak smlm puting melecet sakit sgt n bengkak susu sbb dh melecet nk bg pun sakit. Harini baru slow2 start bg balik guna nipple shield. Cuma sy risau baby sy mmg kuat minum, baby boy. Takpe ke kalau baby minum susu formula byk sgt?

1 Balas

saya bagi minum formula jugak awal² ..tapi lama² dia x nak dah ..dia minum susu badan sya jer. sampaii besar ni dah umur 2tahun pun x nak susu formula..nak sush badan.. adik dia pulak yg terpaksa minum susu formula.. seminggu selepas lahir sy mmg bagi anak sy mnum susu formula.. kalau anak sis ad cirit birit or ad macam nak muntah ke apa baru x leh minum..kalu dia okag je minum x dee sebarang allergic or tanda dia x leh minum bru lah kena berhenti..

2y ago

sy bg dia enfalac A+ so far tgk dia berak kencing ok je. cuma klau ikut instruction kat situ dia kata utk baby 0-4 minggu sehari 8kali penyusuan, setiap kali susuan 2oz. tp anak sy mmg kuat minum..klau selang sejam dia nangis nk susu sy try bg 1oz dulu, biasa msti dia menangis xcukup. mmg sehari lebih 8kali. bagusnya awk boleh susukan baby sampai 2 tahun, rezeki anak