Tali pusat baby

Normal tak tali pusat baby macam ni ? Ni nanah ka? Sbb saya tgk sekeliling tu ada merah, tali pusat dlm tu pn mcm berair darah sikit

Tali pusat baby
27 Balas

Sissss merah tu tanda infection dah tu. Sy nak suruh jangan panik tapi saya yg rasa panik ni. Paed anak 1st sy dulu ajar guna alcohol swab. Wipes sekeliling. Selak2 sikit tali pusat tu. Lap dekat yg ada sepit dia sekali tu. Ulang 2-3 kali guna alcohol swab baru. Kalau tak nanti tempat tu akan jadi rumah bakteria dan boleh membawa maut. Pakai pmpers sampai tutup tali pusat pun tak apa kalau kita bersihkan pusat tu elok2. Tiap kali tukar pampers cuci pusat tu tapi dah jadi macam ni klau boleh tak tukar pampers pun sis cuci pusat tu. Jangan bagi basah

kerap tak cuci ngn ubat yg doc bg..biasanya tak kan jd basah mcm tu. pastu pampers tu bukan pampers newborn ke? klau pampers newborn dia tak kan kna kat tali pusat tu..klau pampers ni kena, sis kna lipat. jgn tertutup bhgn tali pusat tu. try buat mlm ni..cuci ngn ubat kk bg n anginkan. klau esok pg tak ok jugak..tak nmpk kering, better pi kk.

sis first mum ke? nmpk dri gmbr tk normal. dkt sini pun dh nmpk salah. pampers bila nw tk boleh kena tali pusat yg basah mcm tu..biasa kena lipat pampers atas tu. pampers dlm gmbr tu pun dh boleh nmpk darah dri tali pusat tu sis. esok terus g kk / hospital ye sis bahaya utk anak sis

sis kena cari pampers nb yg ada buat keratan tgh supaya tkkena pada pusat baby. mcm saya dulu guna drypers memang dia buat keratan tu. ini tertutup dgn barutnya lgi memang tkkena udara pusat bby sis tuu. selalu sapukan ubt yg nurse bekalkan. sapu keliling pusat tuu. semoga bby cepat sembuh yaa ❤️

Mcm x normal ke sis.. try bau, ada bau nanah or darah x.. or bau pelik2? Better esok sis bwk kk untuk tanyakan nurse.. Sbb klu pndangan sy mmg xnormal tu.. sllunya kering n xde warna2 mcm kunin or merah.. ni nmpk mcm berair n lembab.. Better sis g kk secepat mungkin ye

Seriau tgk..semoga baby sis cepat sihat..sy pun takut2 cuci tali pusat..misi ckp kalau cuci, perah2 sikit kapas bg alcohol tu masuk celah2 tu tak pe..kalu baby nangis tu bukan sakit tp sbb bnda tu sejuk.pengepit putih tu pun kena dab2..pampers pkai bawah dr pusat tu

lap kerin2 lepastu bru letak pencuci dia pastu bru boleh barut.. saya first mom jugak tp saya tak tanya dlm ni kalah dh pelik puan boleh cium bau sebaiknya tkt ke misi kalau pergi cek up sbb waktu selalu cekup utk kunin ataupun misi dtg rumh😊

masa discaj doc mesti bekalkan ubat acohol.. pakai x ubat tu.. xyh jimat.. pakai bnyk sikit supaya tali pusat tu kering.. biasa 4-7 hari dah tanggal dah tali pusat.. bantuan ubat acohol tu

cuci lap n bagi kering dlu . pkai ubt pink yg kena bgi . baby sya 4hari dah tnggl dah . n wktu lap2 tu tekan2 pusat tu spya kedalam n tk kluar . makesure kering pas lap . klo ni bettr p klinik check puan

buh ubat utk tali pusat tu bnyak2..curahkan atas tu pun xpe..baby sy haritu pun lmbat sbb najis dia sampai ke pusat..skali nurse cakap buh bnyak2 ubat tu xpe..dalam 2 hari kering n trus tnggal.tali pusat..

8mo ago

ye ni betul. dulu ayah sy mmg letak ubat untuk Tali pusat tu bnyk kt kapas .lpastu Dab dab area pusat. xmcm sy,letak kt cotton bud sikit. buat Cara ayah sy ni tak silap sminggu dah kecut dan tanggal.