Keguguran dalam rahim

Normal ke untuk kehamilan pertama keguguran dalam rahim, doktor beritahu usia kandungan 11minggu 6hari tapi saiz janin seperti 5minggu. Doktor sah kan keguguran dalam rahim, tapi janin belum keluar sendiri daripada rahim. Doktor suruh tunggu 2minggu selepas tu pergi KK berdekatan untuk scan semula..jika janin masih belum keluar saya kena buat apa ye? Apa punca dia tak membesar? Adakah saya perlu berpantang jika janin sudah keluar?

4 Balas

takziah. mmg normal keguguran begitu. kalau doktor pun tak bagitahu punca, kami pun tak pasti. hanya doktor yg boleh sahkan punca. kemungkinan kalau janin tak keluar, sama ada perlu makan ubat turunkan janin atau kena dnc. kalau keguguran 5 minggu hanya perlu pantang kerja berat je seminggu dua gitu.

sy pn keguguran darah masih ada dh 5hri dpt tarikh 18/6 ni untk dtg scan lagi sekali dh trub blum kantung sbb sy kantung tk mnjadi

klu janin x klua sendiri mgkin kne d&c.. kne tgk ape arahan Dr selanjutny..