Keguguran di awal trimester

Assalamualaikum, saya nak tanya. Kalau berlaku keguguran di awal trimester akan rasa sakit tak? Masa 7 weeks saya ada keluar darah setompok warna merah semasa buang air kecil tapi tak rasa sakit apa2. Esoknya saya pergi scan di klinik doktor cakap tak nampak apa2 lagi. Doktor suruh datang lagi 2 minggu utk scan dan doktor tak ulas apa2 pula pasal darah yg keluar tu. Saya risau, tak tahu lah janin selamat ka tidak dalam rahim ni. 7 hari lagi saya akan repeat scan.

5 Balas

hai sis. sy pernah alami situasi ni. masa 6week sy bleeding teruk. bleeding mcm first period. then pergi scan doc ckp keguguran. then doc bg tempoh 2week utk baby keluar sendiri. sepanjang 2 week tu sy bleeding kadang byk kadang sikit. lepas 2week sy pergi scan utk check rahim dah bersih ke belum. kuasa Allah sis . alhamdulillah baby sy sihat dan makin membesar. heartbeat dia pon dah dpt dengar. saya pon terkejut baby sy sihat lagi. tp masa tunggu 2minggu tu masa bleeding mmg xde rasa macam baby keluar. pastu sy mmg xde rasa sakit langsung. sis jangan stress sgt ye pikir pasal ni. doa yg baik2 je. jaga permakanan. kalau ada bleeding xnormal terus ke klinik ye jumpa doc. jadi sis sy doakan kandungan sis sihat ye. Semoga kandungan kita sama2 sihat sampailah bersalin nanti. Amiiin2.

11mo ago

Subhanallah Allah Maha hebat. Alhamdulillah tahniah sis. Saya harap, ada berita gembira juga buat saya 🥰 terima kasih sebab respon 🌹

Selain dari buat UPT test (mungkin accurate mungkin tak) ada test lagi 1 yang accurate , HCG test maksudnya ambil darah , puan boleh je buat dekat mana2 klinik . Buat 2 kali . Minggu ni dan minggu depan . So nanti Dr akan compare bacaan HCG kalau menaik maksudnya kandungan selamat . Cara ni boleh guna jgak untuk org yang pregnant tp bila scan tk nampak lagi kantung .

11mo ago

Sama sama 🫶🏼

sy prnah kguguran kandungan 8w still ada rasa contraction mcm senggut sakit pinggang smua, lepastu keluar ketulan x sakit, biasanya doc akan ckp bgtu lepas dua mggu dtg lg utk scan klu xnmpk apa2 tp baik awak ke klinik yg ada buat service tvs scan yg dr bawah tu cepat n clear, doc blh bg saranan kuatkan rahim klu heartbeart bby da nmpk.

11mo ago

Terima kasih ya sis sebab sudi reply.. semalam saya rasa sakit kat rahim. Terus pergi scan dan bila scan saiz kantung baru 4 weeks. Doktor cakap datang lagi 3 minggu untuk check perkembangan baby. Kalau masih sama dan takda perkembangan consider gugur katanya. Risau sangat. Harap 3 minggu ni janin berkembang dengan baik.

Pengalaman sy keguguran trimester pertama dan kedua..trimester pertama gugur mula2 spotting kemudian bleeding baru la sakit perut semasa kantung nk keluar.. Gugur trimester kedua pulak, mula2 sakit perut(contraction) kemudian disusuli bleeding dan baby keluar..semoga sis okay sahaja..klu ada bleeding boleh pg hospital terus ya..

11mo ago

Hm kalau dh 2 kali gugur , apa punca dan sebabnya ? Dan kene buat apa apa untuk kuatkan baby tu if preggy lg?

Tahun lepas saya gugur masa 12 mggu , sakit contraction tu ada 8 jam jugak laa lepas kantung dh jatuh terus hilang rasa sakit tu Alhamdulillah,

11mo ago

Moga Allah kurniakan zuriat yang soleh dan solehah buat sis ya.. stay strong sis. Terima kasih sudi respon 🌹