Pergerakan baby makin kurang 37w 4d

Normal ke prgerakan baby makin kurang. Tapi bila sya kira cukup 10x juga. Biasanya baby aktif sya risau lah

7 Balas

Bila usia kandungan makin bertambah, ruang dlm rahim makin sempit sbb baby makin besar. Jd normal kalau rasa baby mcm kurang gerak tp asalkan cukup 10 tu kira ok je. Setiap baby lain2 waktu complete 10 kick tu. Ada yg tghari dah cukup 10. Ada yg ptg baru cukup. Asalkan waktu dia sama je mcm hari2 yg lain cukup 10 tu, ok je tu. Lagi 1, makin besar baby, dia akan mula start banyak tido. Jd kena kacau2 Kalau agak2 baby x aktif sangat. Tgk respon dia mcm mana. Kalau dah kacau tp x ada respon, puan boleh terus ke hospital utk cek kalau ada yg x kena.

Sama sis.. sy start 36 weeks dh makin kurang.. selalu xckup 10kick.. tp sy biakan je sbb anak sy active mmg lepas kol 9 mlm 😂 sabar jela aek dh la xboleh kira lepas jam 9 mlm hihi.. kalau after 12am lg active.. siang agaknya sy busy buat kerje rumah, kdg klua tu yg x rasa sgt.. ke sbb sy perut tebal sbb gemuk 😂 tp kalau sis risau better cek je taw, dh tgk ctg bru lega nnti.. InsyaaAllah

Sy pun mcm tu sekrng 36w hri ni baby tak berapa aktif sungguh mcm biasa ny,tapi da juga dia gerak sllu sy pantau dn kira ckup 10. Tp tulah sy usap tangan kat perut dia respon jugak atau panggil mcm tu da juga dia gerak mcm terasa lutut ke kaki dia . Pastu sllu terasa gerak kat bawah perut ,sebab kepala dah kt bawah

ikut insting pn. saya pon kdg dia aktif kadang dia gerak slow je, tunggu kena kacau baru nak aktif. Saya tanya kt pakar, dia kata ikut insting si ibu. dia takda specific sebab kalau baby tak gerak ni, Kalau rs risau pegi je hosp. nak nak awak dh 37w4d, memang dh blh bersalin dh tu. moga dipermudahkan urusan.

kalau pergerakkn kurang .puan kena g hsptl asap tuk dptkn rawatan. tuk di pantau oleh doc n nurse guna mesin ctg bg mengetahui ttg perkembangan bby dlm kandungan jika ada yg tidak normal berlaku mg dpmudahkan segalanya .aamiin

sy 34w. baru ni sy rase baby kurg gerak mcm biase. nk kira 10 gerakan tu mcm lmbt sgt. last2 sy terus pegi hospital. sbb klau tggu jdi lagi susah hati.. bila cek ctg alhmdulillah ok. warded sehari..

Sya ada baca dlam TAP jgak, bila bby kurang gerak kadang di sebab kn ruang dlam rahim semakin sempit. Tpy untuk dpat kn kepastian lebih baik sis rujuk hospital.