Sakit pungong!!

Normal ke kalau setiap hari sakit pungong?? Saya dah 12week. Bila tidur tu nak pusing kiri ke kanan atau kanan ke kiri sakit sangat2 bahagian pungong. Nak jalan atau berdiri lagi lah, sampai memapah. Kadang husband tolong angkat. Saya ingat baru nak pergi klinik. Tp saya ada baca article normal sakit pungong tu. boleh tak mommy2 cerita pengalaman mommy? 🥰🥰 #FirstParentsToBe #1st_pregnacy

11 Balas

Saya masuk je trimester ke 2 sakit di tulang bahagian punggung sampai nak masuk ke trimester ke 3. Bila saya tanya doc pakar keluarga dorang cakap normal sebab hormon kita berubah. Kadang tu saya pun sampai kena papah sebab nak paksa bangun sendiri tu memang tak boleh. Rasa tulang punggung tu macam nak jatuh pun ada. And kadang tu bila try nak bangun kaki kaki pun jadi lemah.

haah mmg akn sakit tubuh bdn sb tulang2 akn mengembang seiring dgn pembesaran baby dlm perut.. spy baby selesa dlm perut.. nk bsalin nti bhgn pelvis plak akn mengembang.. nikmatilah saat mengandung nie.. saat yg paling indah.. tmbh2 baby 1st! selamat mgharungi hari2 indah & moge dpmudahkn semua urusan.. ameen!

3y ago

Okay, terima kasih bnyak2

Normal..sama mcm sy.. Stiap kali pregnant je jadi mcm tu😭😭.. Sakit smpai menangis.. Nurse ckp biase bila. Dah sarat baru sakit.. Tp sy awal2 lg dh sakit.. Huhu.. Jumpa doctor kt kk, doc bg cream panas.. Sy sapu kt pinggang smpai punggung.. Lega sgt rase.. Alhamdulillah serasi ubat tu.. Kurang dah sakit

3y ago

Saya sekejap sakit belah kanan, sekejap sakit belah kiri.... Lepas bersalin, automatik hilang sendiri😁

Same laa dgn kite sis, mohon bertabah laa yunk.Saye pun dh masuk 21 minggu,jln pun kene tengok2 pastu Klau berdiri lame2 pun dh sakit pinggang. Awak klau nak tukar posisi baring tu, kene slow2 takpun mintak suami tarik tgn kite. Insyaallah kite boleh hadapinya ✌🏼 Chaiyokk2

3y ago

Tu lah, mmng dia akan tolong. Sbb nak pijak kaki pun sakit sgt. Nak berdiri tegak pun tak boleh. Heheheh yeayy!! Chaiyokk2 😇

Sme jgk.. Sakit punggung. But start dr sblh kanan n few weeks later, belah kiri plak.. Ingtkan kne slip disc. Hadoii.. Rupe nye memang normal sakit punggong nie..

Sama. Sy pun sakit dkt tulang bontot ni. Dh masuk 12weeks mkin skit pulak. Nk tdo pun dh tk selesa. Tp dh tye doc, she said its normal. Sbb dalaman kita nk mengembang.

3y ago

Terima kasih awk

betul..memang akan asyik sakit punggung, pregnant anak ke 2. Tak selesa. I dlu beli yoko yoko sapu. tiap kali tak selesa, sapu yoko².. rasa ok.

3y ago

boleh no problem. sy pun sapu yoko2 tiap kali sakit

sy msa 8w smpai 12w skit punggung..lpas tu die ilang dengan sdri..nk duduk kt opia pn xsenang..asek2 bgn..huhu

3y ago

Betol lah tu. saya tngah alami lah ni. Hehehee

normal.. tp sy skit dlm sehari dua je hritu. gynae sy bg calcium tablet, sakit² bdan pon kurang

hri tu rse mcm tu. tp berkurangan selepas sy bt exercise regangan. stretching and squat.