Baby kerap menangis

Normal ke kalau baby 1 bulan 23 hari kerap menangis bila letak di tilam? Bila diangkat dan letak di peha atau peluk baru baby diam dan bertenang. Ibu tak boleh nk buat apa2 kat rumah ?

14 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Normal sis. Sbb tu orang kata, baby ada 4th trimester. Dia nak mengempeng, bagi. Nak berpangku, bagi. Nak peluk mak je, bagi lah sis. Imagine dia dalam perut kita 9bulan didakap rahim kita, dengar jantung kita 24 hours non stop selama 9 bulan. Tiba2 lahir.... Semua tu HILANG. Bagi peluang pada baby. Layan lah dia... Utk 3 bulan pertama selepas kelahiran (ni la kita panggil 4th trimester). Bagi peluang pada dia untuk menyesuaikan diri dengan dunia yg sangat terang, sangat bising, sangat jauh dgn kehangatan ibu... Layankan aje. 3 bulan. Xde istilah terlalu manjakan baby. Sebab walau kita layankan semua ni, xsampai 50% pun dgn apa yg dia dpt selama dlm rahim kita tu. So pekak kan telinga org kata baby manja, baby melekap, nnt ssh hantar kat pengasuh etc... Layanlah anak yg kita nanti2 kan tu. Kan kita mmg nak anak. Nak manjakan dia. Nak belai dia. Nak beri kasih syg. So this is the time!

Baca lagi
3y ago

Hehhe. Sy pun 1st mum. Tp sbb sy ad adik kecik 3 thn... Masa dia baby mmg manja nak melekap je. Tp bila hantar pengasuh, dia ok. So dia mengada2 manja2 bila dengan mak jeeee haha.

VIP Member

sama la.. tapi anak saya xsmpai 1bulqn lagi.. dh nngis kalau tk ats katil.. ats peha kita.. tido lena.. sya balut kain batik sya.. and letak atas katil.. dia tido xla lena.. tpi boleh la.. tkat nak g mandi to 🤣🤣

sama.baru 28 hari.lg2 tgh mlm mmg x larat.berat dia dh makin naik.lenguh2 tgn.lg pulak sy czer kdg ada rasa pedih bila pangku dia lama2.tpksa jgk la bisik kt dia ckp momy sakit syg tido la nakk 😂😂

VIP Member

Try bedung dia....lps dia tdo letak kat tilam...letak bantal kiri kanan dia...kalau sy lipat kain batik letak ats bdn dia ..so dia terasa mcm tgn mak dia dok ats bdn dia

🥰comel jer bby if nangis mnja nak dduk d ribaan ibu kan.. Normal sis sbb bby akn rasa selesa bila dipeluk lg, smpi bby trtdo

VIP Member

Jangan biasa di pegang.. Mcm tu lah letak nangis.. 😁😁 Kang mama nya tak boleh nak buat keje.. 🤗

Emmm..nk cantik bungkus baby dan rpatkan bantal kiri dan kanan...baru terasa org peluk...

3y ago

Tq for suggestions. Nnti sy cuba 😘

VIP Member

normal tapi kalau susu cukup dan pampers tk basah slalunye baby senang je tidor

Normal. Baby masih dalam proses penyesuaian dengan dunia barunya.

VIP Member

Baby colic ke sis?boleh follow fb babylangguange

3y ago

Alhamdulillah tak sampai ke colic.