Baby kerap menangis

Normal ke kalau baby 1 bulan 23 hari kerap menangis bila letak di tilam? Bila diangkat dan letak di peha atau peluk baru baby diam dan bertenang. Ibu tak boleh nk buat apa2 kat rumah ?

14 Balas

Normal sis. Sbb tu orang kata, baby ada 4th trimester. Dia nak mengempeng, bagi. Nak berpangku, bagi. Nak peluk mak je, bagi lah sis. Imagine dia dalam perut kita 9bulan didakap rahim kita, dengar jantung kita 24 hours non stop selama 9 bulan. Tiba2 lahir.... Semua tu HILANG. Bagi peluang pada baby. Layan lah dia... Utk 3 bulan pertama selepas kelahiran (ni la kita panggil 4th trimester). Bagi peluang pada dia untuk menyesuaikan diri dengan dunia yg sangat terang, sangat bising, sangat jauh dgn kehangatan ibu... Layankan aje. 3 bulan. Xde istilah terlalu manjakan baby. Sebab walau kita layankan semua ni, xsampai 50% pun dgn apa yg dia dpt selama dlm rahim kita tu. So pekak kan telinga org kata baby manja, baby melekap, nnt ssh hantar kat pengasuh etc... Layanlah anak yg kita nanti2 kan tu. Kan kita mmg nak anak. Nak manjakan dia. Nak belai dia. Nak beri kasih syg. So this is the time!

4y ago

Hehhe. Sy pun 1st mum. Tp sbb sy ad adik kecik 3 thn... Masa dia baby mmg manja nak melekap je. Tp bila hantar pengasuh, dia ok. So dia mengada2 manja2 bila dengan mak jeeee haha.