Tiada selera makan

Normal ke bayi 9 bulan tiada selera makan? Sebelum ni berselera je anak saya masa makan. Bila cukup 9bulan selera dia hilang.

4 Balas

Mungkin dia tgh dlm fasa gatal gusi nak tumbuh gigi kot. Bg dia teether yg disejukkan utk kurangkan sakit dia. Boleh jugak try ubah menu makanan atau tekstur makanan. Kalau biasa bg nasi, boleh try tukar bg mee ke pasta ke. Buat pie pun boleh. Kadang2 baby pun bosan mkn yg sama. Bila mandikan, selalu bersihkan mulut dia. Lepas mkn, lepas menyusu pun sama

1y ago

Maksudnya anak nak mkn makanan yg dia boleh kunyah la tu. Sbb bila boleh kunyah, akan kurangkan sakit gusi dia andai kata memang dia tgh fasa nak tumbuh gigi. Aiskrim sejuk. Sbb tu la kot dia suka. Nak bersihkan mulut tu x susah pun sebenarnya. Biasa kan masa mandi tu, gosok gusi dia pakai berus jenis silicon yg pakai kat jari tu. Bila dah jd rutin, anak ok je. Mcm anak sy dulu, dia seronok betol bila gosok gigi 😅. Kalau lepas mkn/menyusu pulak, lap lidah dgn gusi dia pakai kain lembab. Atau pakai air mcm biasa mcm kita nak berkumur kat sinki

sama mcm ank sy dh msuk 9 bulan dh kurg slera mkn sjk 2,3 ari xsht mkn pun sket sgt da try buat blw tp xnpk ank suap sndri lgi ank main2 cmpak mknn kt bwh da bgi teether jgk..rsau tgk bdn mcm susut sket..ada tips x

anak sy pun sama.. umur 11 bln🤧dh buat mcm².. semua dia x nk.. dia nk hisap nenen je..

1y ago

Yela sedih bila anak xde selera mkn. tp skrg selera dia bertambah okay. alhamdulillah

Anak nak tumbuh gigi ke, Puan?

1y ago

mungkin tp dh cuba tgk xnmok lg ada ke belum gigi