Kaki bengkak/ sembab

Normal ke baru 21weeks kaki dah sembab? Tapi takdela over sangat, risau sebab makcik cakap macam dah tunggu masa je 🥲🥲 #seriusnanya #firstmom #ingintahu

15 Balas

Sy masa 7 bulan kena, sbb sy duduk selalu gantung kaki kalau duduk, ada la jga ni kakak2 tegur berapa bulan, sy bgi tau 7bulan, bole2 dia kata mcm nak beranak suda 😵‍💫 jdi sy kalau duduk org tidur sy tinggi kn kaki, syukur alhamdulillah skrg 8bulan dh tak bengkak.

saya haritu pun bengkak juga sis,, tapi masa 25 weeks..mula2 risau juga,, tapi sekarang bengkak tu hilang pulak dah.. tak tau bhat macam mana.. cuma saya time tidur tinggikan kaki dan suruh suami urut2 sikit slow..

Bergantung pd org.. mcm sy 8 bulan bru bengkak.. sis ade jumpe dr tanye normal x kalau kene awal? Kalau normal then okey je.. time duduk / baring kne angkat kaki tinggi n jgn berdiri lame2 sgt.. nt surut la tu..

masa stiap kali nk tdo puan tggikan kaki tw..dgn kalau ada duit lebih try beli stokin TED bgus stokin tu tuk kaki...esp pakai ms pregnant dan selepas bersalin.. mg dpmudahkan segalanya amiin..

1y ago

okay baik.nk cuba la..sy ni dh beli..tp tula..sbb fikir ketat sgt .jd takut hehe

next check up ckp dgn misi ya . selalu misi akn tnya dn check .. sy masuk 37w bru start sembab tuh pun 2 3 hri jer lpas tu kmpis balik 🤭🤭 sy pkai stoking masa tdo buh minyak angin

Cuba try rendam kaki dgn air suam mix garam bukit. I guna garam bukit brand himalaya. Lepas air dah sejuk suruh husband urut2. 3 kali buat trus back to normal kaki.

Depends pada setiap orang, tapi Doctor cakap kalau sampai yang bengkak ke betis dan sakit itu kena refer hospital takut ada kaitan dengan darah dan oxygen

buat apa boleh jadi bengkak? duduk saje2 tak buat pape pun boleh bengkak ke? maaf sy first time. 20w. sy hari tu balik kmpg pun bengkak. tapi sbb long drive.

1y ago

Haah ya kalau duduk lama boleh bengkak kaki. Kalau duduk lama kena lunjur kaki, sekali sekala kena baring ya 😀

awal jgk bgkak tu. ada mkn excessice garam ke? sy masa 8bln bgkak.nurse pesan kurgkn salt intake...tidur nnt tgikn bntal kt kaki...

1y ago

oh sy igtkan edema ni utk yg 8 ke 9bln bru kena... i see..fhm2.. elakkan makan garam tau;)..sy pn kdg makan buah buh garam skit..tp hr2 jg mKan..naik bgkaknya..tp esoknya surut kalau tdo tggikan bantal... now dh xmakan buah dgn garam.much better..xcpyt bgkak

saya pun baru 26 week kaki dah badan masih okay lagi tak bengkak pun..Alhamdulillah mungkin kena contral pemakanan juga