Ingin Bertanya

Normal ke baby menangis stiap kali ingin meneran dan kentut? Sblum ni baby x behave mcm ni ?

2 Balas

Baby dh start solid ke sis? Atau sis guna susu formula? Kalau sis masoh breastfeed, biasa baby akan nangis bila perut dia masuk angin, d sebab lapar (klu ibu baru bg susu stgh jam sejam, tiba2 anak nangis cubs chck kperluan lain, dh tukar pampers ke, dh urut kaki ke, dh tido ke kalau smua dh bmakna anak kita masih lapar xcukup minum susu, kdg2 drgmyusu sekejap2 ttido kdg2 xsmpi sejam dlm 20minit knyg stop susu) itu normal.. Dn bila rs mcm dh bg susu td tak kan lapar blk?? Sis kena set dlm mind yg anak lapar sb susu ibu sgt cpt hadam... Kdg2 bila kita lengah2 buat kja anak ngis nk susu kita tlambat bg anak susu, perut anak dh pedih, mudah masuk angin. Cara nk tahu anak kembung perut sb lapsr, atau sb angin?? Cuba ketuk perlahan perut anak dgr, kalau rse bunyi melantun itu angin kembung, sis kena bantu bg dia susu, bdn atau sis bengkok kn kaki ke perut anak mcm nk tuksr pampers teran perlahan, buat senaman bicycle kaki anak, lepas tu urut2 kaki, smpi la perut.. Bantu anak utk buang kentut. Kalau dh susu anak, bantu utk sendawakn anak tepuk2 blkg anak spy angin keluar mlalui mulut. Spy x kembung perut atau muntah. Kalau sis bg susu formula, atas sb kerja pertama bkn slh sis sb byl ibu2 yg ambil kputusn ini. Cuma kena tahu yg susu formula xda ada khasiat mcm susu ibu, ada kndgn gula. Perut anak kita kecil lg blum boleh proses hadam gula dgn baik. Sb tu anak sembelit, susah berak atau meneran.. Klu mrk nangis smbl mneran, bmkna anak kita tidak puas berak..mmg mrk akan rs sakit sb najis bketul tkumpul dlm salur najis dn mgeras dn keluar sikit2 dn berak x lawas. Sy kurang arif bahagian ini sb sy x bg anak FM. Sy fully BF. Cuma sy tahu banru anak yg ngs sb meneran perut kembung dgn lakukan senaman kaki utl bantu sistem penghadamn mrk bkerja Klu anak dh start mkn solid, mkn pertama blh jd pyebab sembelit, susah hadam perut anak kits bru nk sesuaikn dgn mknn selain susu ibu. Jd caranya bg mkn buah mcm prun, plum, buah betik kemudian bg susu badan kerap. Lps mkn trud bg susu, smpi dia puas, dn tidur,bila dia bgn pn trus bg dia susu bdn smpi anak tolak bhenti myusu, inn sha Allah dgn air cukup, susu bdn, dn buah akan bantu mmudahkn anak buang air besar najis jd lembut. Anak mneran x sakit

Baby sy pn cmtu. Kena urut2 sikit perut dia smbil angkat kaki ke ats. N sapu minyk yuyi. Pstu msti dia kentut atau berak. Tp berak dia xpernah keras.