Baby meneran sampai menangis, merah muka

Sy bg susu formula Dutch Baby gilir² dgn bf kpd baby sy. Tapi tiap kali meneran mesti muka dia merah, menangis mcm sembelit. Padahal najis biasa saja, x sembelit pun. Adakah normal mcm ni? Baby sy baru 17 hari..

3 Balas

sme sis anak sye pun.. smpi 3x tukar susu tkot x ssuai dgn dye tp sme je ble nk berak tu menanges smpi merah mke.. then sye discover psl infant dyschezia.. mkn mse jgak utk bby selesa mbuang..

normal. bawah 3 bulan dia masih tak pandai membuang. mmg akan nampak struggle/nangis untuk meneran

Normal sis. Anak saya yg sebulan lebih pun kentut/kencing sampai merah padam.