Susu Sikit

Normal ka susu badan masih sikit kalau baby masih umur 4 - 5 hari? Baby rasa tidak cukup.. Dah direct bf tapi still nangis mau susu.. Tolong please

15 Balas

Sis, cuba cek kencing & poo bby ok tak? Means byk tak dye kencing & buang air? Kalau byk means baby cukup susu. Kte xboleh anggap kalau dye nges sbb xcukup susu atau susu sikit, mungkin dye xselesa dr segi faktor lain. Jemput join group fb happy breastfeeding malaysia sis, byk sgt info dalam group tu.

5y ago

Ok sis... Thx ya

Macam akak sy dlu, sy pernah buat camni. Ambil daun sirih,layurkan atas bara apikasi suam2 panas,pastu letak sekeliling breast. Dan urutan juga perlu yea. Tu dlu. Skrg lg mudah, masa ank ke2 sy amalkan xxs coffee je. Mmg susu meriah walaupun masa tuank dh 6 7 bulan. Sekaligus boleh kuruskan bdn

5y ago

Yes..xxs coffee.. sy nk post gambar pun x dpt ni. Kalo nak tau detail blh wsp sy. Www.wasap.my/601131251546

Mungkin juga lekapan masa sesi penyusuan tu tak betul..normally bila baby tak puas nyusu dia akan nangis dan salah 1 sebab bila posisi menyusukan tak betul

Sis masak sup buah betik utk bykkn air susu n yg plg penting jgn skip bagi anak menyusus sbb air susu mmg akan berhenti apabila permintaan berkurang(anak tidak disusukan)

5y ago

Setiap kali berapa jam yer bagi susu baby yg 6 hari?

Normal tu sebab baby umur 5 hari tak minum banyak pun, just kena bg kerap. Dont worry, jangan stress, jangan give up susukan baby ya.

5y ago

2 jam sekali

Cuba urut breast tu atau minta tukang urut tlg pecahkan saluran susu, insyaAllah byk keluar. Rajin2 menyusu ye 😊😊

Ya, normal. Susu blum pcah hbis lagi tu. Dlu sy 1 mnggu lbih bru pcah smua. Banyakkn makan sup ayam, paling bgus sup ayam kg.

5y ago

Sangat haha. Nangis siang mlm. So tpksa la kerap bangun susukan bby

normal sbb perut baby pun still kcik sgt. keep on bf sis! Just make sure u latch him/her correctly. Dont give up!

5y ago

Kena think positive and sabar kena kuat ni

Wani suggest sis buat urutan lancarkan susu. InsyaAllah lepas tu confirm lancar 🥰

Sis blh try Pam susu..makcik sy pnh try dlu dan suggest pd sy..alhamdulillah susu bertambah