Saya sekarang tengah mengandung 5bulan nak masuk 6bulan..ramai kata perut saya besar sangat..

Normal ka perut besar time mengandung ni??saya risau..ramai yg kata dah nak bersalin ka?sebab tengok perut besar sngt mcm nk bersalin dah..ibu2 semua tolong saya..risau..

23 Balas

perut kecik risau, perut besar pun risau. mcm mana ya? puan, selagi doktor tak ckp apa2, selagi masa scan tu baby membesar elok ikut usia, selagi puan takda sakit2, selagi puan sihat sama2 dgn baby, tak payah fikir perut besar kecik lonjong bulat segitiga ya. tak usah semakkan kepala kita dgn benda tak penting. baik puan window shopping baju baby, lg syok.

2y ago

pada saya puan ni komen dengan cara tegas,saya baca dngn nada biasa saja,sebab dalam tegas dia ada nasihat,itu penting jugak

jangan risau okay sis. mcm sy masa 2nd pregnancy masok je kandungan 5-6bulan perut dh nmpk besar. nk dekat due lg besar. baju mmg semua xmuat. nk boh butang dkt perut pon xlepas🤣. jalan mcm sis ckp la cpt mengah. padahal kdg2 dlm office tu sy jalan ke pantry je nk ambik air, mengah dia mcm jalan jauh gila. naik lift pon mengah😅. hee xsama mcm 1st baby. kandungan 7-8bulan baru org tahu pregnant.

2y ago

ye sis...sama la macam saya ni sis..awai2 mengandung pun perut dh nampak..ramai yg tanya mengandung ke??mengandung ke??berapa bulan??..tak larat nk jawab..🤣🤣..saya ni baru 1st mengandung sis..tapi perut besar sngt sis..tak tau la sbb apa..mmg betul sis..banyak baju dh tak muat sis..saya lani sentiasa pakai baju mengandung je la sis..duduk rumah ka,p keja ka p mall ka p jalan2 ka..mesti saya pakai baju mengandung je..sbb baju yg lain tak lepas bahagian perut sis..bab cepat penat tu..sama macam saya sis..baru jalan sikit ja..dh terasa penat sis..macam kalau time keja nk p pantry ka nk p jumpa boss ka mesti cepat penat...mengah..mcm jalan jauh..

Saya pun sama jenis perut besar, sbb sy ni dah 2x czer, perut pula mmg jenis tebal dan buncit, bila pregnant lagi lah bertambah2 buncitnya tu 😂 klu ada yg tegur perut sy besar, sy abaikan je, dah mmg perut kite jenis besar, mcm mana pula nak dikecikkan, betul tak 😆 so kita enjoy jelah pregnancy journey kita ni 💪🏻🥰

2y ago

Klu czer ni bentuk perut kita tu dah ✘ sama macam perut kita yg asal, bahagian perut yg hampir dgn tmpt kena operate tu pula rasa kebas seumur hidup. Klu org kurus pun, perutnya still akan menggelebeh sikit macam ada lebihan daging : kulit lebih mcm tu, apetah lagi klu bdn berisi mcm sy ni, memang jelas lah nampak buncit perut tu sbb sy mmg takut nak pakai bengkung, bila terkepit perut tu mmg sakit. Nnt try google tgk mcm mana rupa perut ibu2 yg dah kena czer ni, dah tak cantik mcm yg asal dah 🥹 Lps tu ikut size badan dan jenis ketebalan perut masing2 juga, biasanya klu perut jenis tebal mmg cpt nampak baby bump tu. Ada setengah org perut dia jenis tak nampak baby bump sgt.

puan saya pulak perut kecik. dah 8 9 bln baru nmpk besar mcm 6 bln gitu je. saya pulak terbalik teringin nak merasa perut besar mcm twin tu .hehe mcm2 kan ragam. apa2 pun selagi saiz baby puan berkembang dgn sepatutnya dan saiz rahim pun selari should be ok. biasa la pandangan mata org kan ada je tak kena 🤣

2y ago

untung sis..perut sis kecik je..sis teringin nk mengandung perut besar macam mengandung twin??inn syaa allah sis akan dapat rasa nanti..tapi sis..mmg best mengandung perut ni sis..saya pun suka mengandung perut besar jugak tapi saya tak sangka perut saya nk membesar sangat dari apa yg saya inginkn..mengandung perut besar ni best sis..cuma..macam saya sis..nk pakai baju pun susah..kena pakai baju mengandung je sbb baju2 biasa tak muat dh sis..sebab tak lepas bahagian perut..nak bergerak pun susah sis..pergerakan jadi terbatas..nk berjalan pun cepat penat sis..baru jalan dari ruang tamu nak p dapur dah terasa penat sis..kalau jalan2 dkt mall ka mesti terasa tersangat penat sis..banyak kali berhenti ambk nafas balik..perut terasa berat sangat..nk tidur pun rasa tak selesa sis..susah nk tidur..nk buat keja pun jadi terbatas sbb susah nk gerak dn cepat penat..saya nk bersalin lambat lgi..lepas ni tak tau la perut saya besar mana..

berat bby ok tk? klau ok tkdk mslh. mcm sy rmai ckp perut bsr. tp brt bby normal je 32week 1800grm . so buat tk tahu je org ckp bsr huhu. cumanya sy kurangkn nasi lebihkn sayur , diri sndri pun tk lrt nk bwk perut sbb bdn sy jnis kcik pendek perut plk terlebih bsr

2y ago

saya pun tak larat bawak perut besar ni sis..cepat penat dn mengah..kalau nk buat keja pun susah sbb susah nk bergerak dn cepat penat dn mengah..doc ada kata berat baby lebih sikit dari normal..mungkin baby besar..

sy pun mcm tu la 2nd pregnancy.. nurse kata awk ni jenis perut tebal ni.. masa 3 bln pn perut dh menonjol, ank first dlu msa 5 bulan pun bos tegur ank kembar ke😂😂😂 selagi kandungan smua normal okey je cuma cepat mengah je la..

2y ago

sama la kita sis..tp saya ni baru 1st mengandung sis..perut dh besar sngt dh..mmng boss ada tegur jugak..mengandung kembar ke??saya kata tak pun..tpi tu la perut besar sngt macam mengandung kembar..mujur ls boss perempuan jugak..jenis faham..boss tak bg keja bnyk dn tak bg saya stress..alhamdulilah..betul sis..cepat mengah sngt..baru jalan dekat je dh terasa penat,mengah dh..kalau jalan jauh2 tu mesti terlampau penat sangat2..banyak kali berhenti ambk nafas balik..nk buat keja pun susah sis..sbb susah nk bergerak dn cepat penat

abaikan jela sis org ckp apa yg penting sis sndri tau kandungan sis sihat to je .saya ank first perut besar jgk tpi saya abaikan je ckp itu ini . yg penting org Kita tkkan pernh puass. perut kecik jdi masalah perut besr lgi la😂

Pekakkan telinge je.. yg penting sis n baby sihat n happy.. n baby membesar elok..jgn stress2.. manusia mmg semua bnde drg nk tanye 😅 mcm sy semua bnde sy pekakkn telinge mls nk pk dgn kte pn xlarat.. huhu

tiap kali checkup nurse ukur perut kan. kalau nurse takde ckp apa, ukuran seiring dgn usia kandungan maksudnya ok je sis. pakai baju longgar2 sikit kalau taknak nampak perut besar sgt hehe

2y ago

Samalah..beli bju kt tiktok…baju oversize..xpyh bei bju khas mengandung….klo kt rmh ye la ad pkai bju yg agk kecik skit…as for us mommies xperlu pn fkir sgt komen org “perut kecik sgtlah,perut besar”as long as doctr xda ckp apa2..hehe…penting mama dan baby sihat and aktif 😊💛

saya pun besar.... alhamdullilah ok...cuma kaki je x kuat nak menapung berat yg skrg ni...dari 63kg skrg 80kg....kesihatan semua ok ...minum air gula 2 kali alhamdullilah normal..berat je terlebih2

2y ago

betul tu sis..sma la..kaki smpai bengkak sis..selalu dok rasa sakit dn lenguh kaki saya ni..ni baru berapa bulan ja perut dh besar sngt..belum 9bulan..9bulan tak tau besar mana perut sya ni..nk jalan ka nk buat keja ka mesti saya akan rasa cepat penat dn cepat mengah