Bayi 2 bulan lebih tak berak 3 hari normalkah?

Normal ka bayi saya tak berak 3 hari? Bayi sy minum selang2 breastfeed & susu formula..

5 Balas

normal sis saya pernah pergi cek dekat klinik sbb baby tak berak 3 hari dr cakap kalau masih ada kentot ok lagi kalau tak de kentot dan lebih dari 5hari tak berak dr suruh pergi hospital terus. boleh tray urut baby bentuk i love u buat kaki baby macam kayuhan basikal sambil baring innsya allah akan kentut dan boleh berak .

kalau bayi tu minum susu badan sahaja, dalam7 hari tak berak itu normal. tapi kalau kes puan ni susu campur (breastfeed and susu formula). mungkin bole cuba cairkan sedikit susu formula tu. dan pastikan bayi ada kentut dan rajin buatkan senaman dan urutan perut dia. sapu minyak tiap kali tukar pampers dan urutan. 😀

Kalau full breastfeed, tak berak max 10 hari pun ok. Cuma selalu check perut dia, kalau keras itu bahaya. Jika ditekan , dan rasa lembut, ok. Jika ada campur,perlu cakna. Mungkin FM tu punca anak puan sembelit & tidak sesuai

Normal tapi kena make sure baby berak pd hari ke 3 at least. Ibu boleh cairkan sikit susu formula dan bagi baby minum so baby akan berak. And ibu boleh juga guna minyak telon massage perut baby.

3hari tk berak lama nya sis... better tnya nurse terus tkt apa2 sbb Mcm lama sngt xberak to biasa baby 2bulan dlm sehari 2x atau 1x berak jgk dlm sehari