kantung 5 minggu normal ke 🤗

nk tnye tadi saya g scan doktor ckp nmpk kantung saje baru 5minggu 3 hari normal ke kecik cmnie 😭 #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

kantung 5 minggu normal ke 🤗
36 Balas

normal dik kak dlu anak no 2 macam tu 5minggu baby xnampak lagi .. jangan susah hati jangan banyak fikir ya doa pada Allah SWT .dan banyak kan makan makanan yang mengandungi asam folat ya sayuran yang buah buah ....😊 xkecil la bila dah cukup 9bulan akan normal saiz baby ..waktu kak bersalin anak berat 2.4 gramm lepas balik rumah berat badan normal naik 3kg. sekarang dia dah 12 bulan.lahir 2022 .25.1

normal ni.. sy hritu g emergency sbb sakit perut sengugut tp xperiod.. bila cek pregnant then doc situ bgtau possible prrgnancy failure sbb sakit perut.. alhamdulillah skrng dah 21 weeks.. jgn risau sngt ye.. unless ade spotting atau turun darah yg bnyk.. awal2 ni jgn stress2..

1y ago

in sha ALLAH jgn stress sgt.. moga ade rezeki awak.. ❤️

5 minggu 3 hari mewang kosong awak,,,dkter ckp ada kntung pun dah lega,,,dlu sy mcm tuh jgk,,ttungu2,.,smpi 10 weeks repeat scan alhamdulilah hpy bby dah ada siap jantung lagi,,,jgn bnyk pikir,,,cube positive...fokus mkn yg bkhasiat n acid folid untk ptmbuhan baby,,😍

1y ago

wah alhamdulilah cptnya ,,,tahniah awk..jaga kndungan elok2,sy 10 mingu bru repeat scan...nk tngu 10 mingu tuh mcm2 jgk sy pikir,,tp sy cube positive je wlupn sy alahan trok,,.bnyk kn doa je masa tuh...🥺

sy dh check dgn doc pagi td, doc ckp tkde kantung mmg tk pregnant mungkin spotting koko + darah tu period buat test 2/1 & 4/1 naik line samar2 harini pkl 10.30 lepas pegi jumpa doc td bru keluar period mcm biasa tp tk byk sape pernah alami mcmni?

1y ago

tq

saya macam sis juga...5week mmg akan nampak kantung je.. scan lagi 2 week nampak dah janin dgn nampak degupan jantung dia sekali... yg penting sis positive and teruskan makan folic acid setiap hari ya 😊

saya kalau tau pregnant memang takkan pegi scan awal2 selagi takde spotting atau bleeding.. saya banyak bedrest jee.. sbb takut mcm ni laa, scan awal2 pastu tak nampak ape2 jadi stress 😅

1y ago

Dah ada darah tu sis, xperlu tanya sni jumpa dr terus. Klu dah nma spoting coklat+darah mmg xnormal boleh jdi ancaman keguguran. Pg jumpa dr cepat2 ye takut jadi apa2.

Sbb tula org kata takyah scan bawah 8minggu, Dr pun tak bagi. Pastu bila kecik tnya org dalam ni. Masa scan Dr tak gtau apa2 ke? Better la takyah scan awal2 sgt.

1y ago

Aku scan 4mnggu bole je. Dr xde ckp pape. Ikut suka org lh nk scan hari2 pun. Ada org preg cepat lupa kkdg nk igt berapa bulan kdgn dia. Cuba komen yg bole mnjga hati org len..

Normally, doktor lagi suggestkan utk scan pling awal 8week. Sbb 5 weeks masih kecik. Taknak ibu2 risau fikir bby tak nmpak.. 8 weeks nnt repeat lg ye sis..

Alhamdulillah sis dah nampak kantung.. sy aritu scan 5w2d xnampak pape lg.. rahim je menebal.. dah overthinking..haish.. ni nak tunggu 8w baru nk g scan...

Sy scan mse tu 6week3day alhmdulillah dh nmpk embrio & heartbeat.. Xpe sis tggu lg 2week nnti scan lg.. Insha Allah ade tu slgi xkeluar darah. Sis bedrest je dlu.

1y ago

alhamdulliah..tulaa harap tkde ape la 🥰