Anak Dah Makn 6 Bulan Jarang Berak

Nk tnya sy bg anak makan buah epal tp ni dia susah berak pulak. Macam berak keras.. Buah epal tak boleh makan ke? Air masak pon ada bgi n saya pon bnyk juga minum air masak. Anak minum fullBF. Xbg susu fomula pon.. Tp sush membuang. Knoe ya.. Buah naga elok ke bagi? Tolong saya... Atau perlu jumpe doc?

2 Balas

Buah epal bagi macam mane? Stim, blend & tapis x? Awal² texture baby food ni cair² je mcm air. Air masak kuantiti 1-2oz before, semasa & after makan. . Ade certain baby ok makan buah naga jadi lawas ade yg tak.. macam anak sy bagi buah naga confirm dalam tempoh 1 hari tu akan berak.. kena try & error.. . If masih sembelit, stop dulu makan. breastfeed je sampai baby berak. Then baru intro balik makan. Boleh juga buat senaman kayuh basikal dekat baby spy senang membuang. . Tak ok jugak refer terus klinik/hospital.

5y ago

Klo mommy worry, refer terus doktor takpe. Doktor tak marah..

Banyak ke baby makan?

5y ago

Ouhhh.. Ok.. Ni alhamdulillah dua kli dh berak malam tdi berak keras ni tdi ok sikit la.. Hehe