mom tobe

Nk tnya mcmna nk minum air gula bg xmuntah ad tips x ...sya selasa pg nk kena mnum dah...tp tkut munth blik.aduh?

34 Balas

Ada kwn ckp kalo pegi klnk or hosp swasta,diorg ada sachet utk air gula tp yg jenis berperisa.. mcm oren tu. So xdela bau gula sgt.. boleh bli kt sana lps tu bwk ke KK,nnt nurse KK bancuhkan. Sama je mcm minum air gula biasa.. sy x sempat nak try haritu sbb lps minum air gula br member tu cite.. trpksa la thn mual air gula tu. Minum je mesti kena tros tdo lps tu sbb sy pening tros. Alhmdulillah x sgkut. Baby 1st dulu ada GDM hadi mmg doa pnjg sgtla bila minum tu

Sy hari tu nk muntah jgk. Tapi tahan je selama 2 jam tu. X byk gerak sgt pun sbb mmg rasa asyik nak muntah je. Lagipun perut tgh kosong kan. Xtahu lah nk bg tips apa. Tahan je lah. Sbb kalau muntah, kena minum lagi sekali. Kalau muntah senyap2, nanti result x tepat, bahayakan diri sendiri pulak masa nk bersalin nnti. 😣

5y ago

Hrap sya bley laa berthan n,xmuntah

Kalau di KK, jarang nak dapat air gula berperisa. So sy sarankan sis dapatkan air gula berperisa dari farmasi/klinik. Bawa masa hari nk kena g minum air gula di KK tu. Yg berperisa ni mmg sedap sikit nak diminum. Minum one shot je terus. Jangan slow2. Rasa dia mcm kordial oren f&n yg belum campur air. Cair je tekstur dia.

5y ago

Ykaa klau bley berperisa nk jugaa

kalau saye dulu minum tu okay jek sebab dia tak ade bau atau rase sangat dan minum sekali@dua kali nafas jekk terus habiskan.. tapii fail bile nak kene tunggu nurse check balikk sebab tak sediakan minyak angin😅 so sis kene sediakan minyak angin tau supaya kite tak rase nak muntah.. 😇 😊

Baru setle smlm.hehehehehe baca je bismillah lpas tu teguk je..smlm sy kene air gula panas sikit.kene lah teguk 3 kli..lpas minum g kumur..pg2 tu jgn minum air putih byk nt xmasuk pulak air gula.lpas mimum air gula nk minum air putih xpe.bwk lah balm sapu2 lah kalau ase pening2.

mcm sy hari tu dok bace org kate minun seteguk terus..hari kejadian sy minum air gula first teguk fikir klau minum skli teguk nie muntah nie manis sgt nie..pastu minum 3teguk tpi skli nafas..pastu dok dlm keta bukak aircond,dgr lagu ok sikit hilg perasaan nk muntah

sblm minum air gula jangan minum air biar awak dahaga bila time dahaga awak akn minum sekali hadap ja masa minum ttp idung jagan bau telan trus jgn rasa. klu nk muntah tahan ja jgn muntah d klnik nnt kena repeat minum lg.

saya pon hritu rse tkot sgt. doa dr pg smpi lpas mnum 😂. Tips dia . set kt minda air tu air febret kte. lpastu mnum perlahan2..jgn terus mnum. lg rse nk muntah.minum byk kali xpe.. serius 😉

Waktu minum tu jgn fikir manis sgt . Minum then telan jer terusss . Stop sekejap kalau tak mampu minum sekali guss . Take ur time. Drpd 2 3 kali kena berpuasa . Kesian bby laar dalam perut nnti

Puasa dari pukul 10 malam, sampai nurse bagi balik baru sis boleh makan. Sis minum cepat2, jangan sikit2. Nanti takut loya. Semoga allah permudahkan segalanyaa. Aamiin