bubur

Nk tnya mami2 .. Lau baby 8 bulan ni kita masi bg puree ka atau kna bgi bubur kasar sbb kluarga ckp kna ajar bgi bubur kasar sbb lau bagi bubur halus baby x kenyang.. Saya ni takut nk bagi bubur kasar kat baby sy sbb dia blm ada gigi lg nk kunyah2 bubur kasar tu so nk tnya la penglaman ibu2 yg ada anak ni.. Tlng la ajar kn

10 Balas

bubur xpe sis . jgn bg nasi yg kita mkn tu sudh la . uhuhu . bubur ni jenis lembut . ank ke dua sy xsuke lngsg puree blend2 ni . dy suke bubur yg rse nasi ketol2 sikit . tpi kita rebus bg btol lembut la . sayu bwg yg sy letk tu sy ptong halus revus skli lps tu lenyek2 kn sikit sbb bnd tu revus lame zat dy mati . jdi dy xlembik mcm nasi kne lenyek . Alhamdulillah ank sy mkn xd sejarah lg trcekik asl kn sedia kn air msk siap2 . lps suap dlm dua sudu bubur bg air msk plak tok bg elak nasi tu mlekat lekat dlm mlot dy . pastu bby jgn dlm posisi bring tpi duduk kn .

5y ago

ye same2 😊

Ikut selera anak sis jugak. Saya mula bg kasar sikit sebab nak ajar dia kunyah2, tapi dia lagi suka telan terus. Suka mkn hehe. Lambat suap marah & bila bg yg kasar2 dia mkn slow je tak suka 😅 So saya teruskan je blend halus kdg campor sikit yg kasar.

Klu blum ada gigi blh je bg bubur yg diblend tu sis klu sis nk... Xpn klu nk jg bg nasi bg nasi yg agk lembik tu... Tkut tercekik kn sbb baby blum ada gigi lg... Mknan apa pn xksh sbnrnya jnji baby ske n nk mkn... Puree pn ok apa...

5y ago

👍👍👍

boleh star bagi bubur nasi kasar tapi stil kena lenyek dan halus juga not la puri terus..apapun jangan bagi nasi sebiji tu pula ye hehehe

Mumyyy... Keluarg mmy yg gtau bagi bbur kasar tu.. Dorang mesti lagi pengalaman n mmy pn hasil dri kluarga mmy.. Betul tak mmy😊☺️

5y ago

Eya sy yg trlmpau risau Kali ya

bby guna gusi utk mngunyah bkn gigi..Kita gigi utk gigit n hncurkn je..Jgn rsau x tmbuh lg gigi..Bg bubur yg.Lnyek2

blh bg try bby .. klu bby pndai kunyah wlupun blm ada gigi, its okay .. xperlu puree beri bubur lmbut pun ok ..😊

Bubur kasar ni mcm nasi tu sis lenyek2 bg halus mcm moi kita mkn tu . Yg skrg ni halus sngt kn .

Lenyek² kn sis

Lenyek2