mandi di hospital lepas bsalin

Nk tnya, lepas bsalin, mcmana ibu2 semua mandi terutamanya di hospital gov. Sbb badan lemah lagi, larat x?.. Pastu mndi air paip sejuk biasa tu ke mcmana?? Ke xperlu mndi dlu? Balik rumah baru mndi??

17 Balas

~ MANDI WILADAH@NIFAS Ramai yang CONFUSE dengan pelbagai bahan bacaan yang macam2 penerangannya berkenaan dengan mandi wiladah di internet. Namun apakah hujjah yang berdasarkan DALIL? MANDI WILADAH adalah mandi selepas melahirkan anak. Maka BILAKAH mandi yg di SYARIATKAN selepas melahirkan anak itu? Di bahas secara ilmu, mandi YG DISYARIATKAN OLEH AGAMA bagi wanita yang telah melahirkan anak(wiladah) adalah selepas habis tempoh nifas (anggaran 40 hari). Ini adalah berdasarkan dalil menerusi Ummu Salamah radhiyallahu ‘anha iaitu kaat beliau, كَانَتِ النُّفَسَاءُ تَجْلِسُ عَلَى عَهْدِ رَسُولِ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- أَرْبَعِينَ يَوْمًا Wanita yang nifas, mereka tidak solat di zaman Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam selama 40 hari. (Ahmad 26584, Turmudzi 139, dan dihasankan Syuaib al-Arnauth). Jadi penjelasan yang benar berkenaan mandi selepas melahirkan anak adalah selepas habis tempoh nifas (mandi yg diwajibkan). Tapi ramai orang keliru dan salah anggap dengan menyangkakan bahawa selepas melahirkan anak perlu mandi wiladah kemudian selepas habis tempoh nifas mandi sekali lagi sebagai mandi nifas (mandi wajib). Yang benar mandi wiladah itu adalah mandi selepas tempoh nifas sekali sahaja. Inilah mandi yang disyariatkan dan diwajibkan. Kesimpulan mandi wiladah itu adalah mandi nifas ( 2 istilah yg berlainan tetapi mandi yg sama) Namun tidaklah salah untuk mandi selepas melahirkan anak, cumanya ia adalah mandi yg biasa dan ia bukan mandi yang disyariatkan. Kredit: MRJ