minuman bergas

nk tnya kpda mommies , boleh ke kita minum air bergas seperti coke ,pepsi dll semasa tngh pregnant ni? sebab saya baru anak pertama jadi tak tau sngat pantang larang nye 🥰

13 Balas

sy 16w lama dh nk minum ..shri lepas baru lepas kan trgin minum air coke KFC tu tp biarkan lama skit bg gas dia hilang...lepas tu byak Kan minum air putih.. alhamdulillah Chekup td ok semua xde kencing kotor ke gula ke semua ok alhmdulillah trgin sgt kan..sy MMG jrg minum mnis trgin bru minum walaupun bukan air gas

Boleh minum, tapi pegawai pemakanan kata, kalau boleh elak, elakkan minum, tak elok untuk kesihatan dan sangat tinggi gula, dan dia pesan, jangan pandai2 minum 100plus kalau tak sedap badan ke apa, badan kita time pregnant tak sama dengan tak pregnant

untk lepas mengidam blh lah skig kalau mcm saja esok minum, esok minum lagi baik jauh kan risau jdi apa2 nty.. mcm sy mengidam minum air slupee 7e minggu lepas... skrng ok dh xmengidam apa2 ... 🥰😇

blh je setakat nak lepas craving. sy pun prnh mnum tp xkerap sbb gula dlm air gas terlalu tinggi smpai sy prnh kena kencing kotor .. just kena make sure seimbangkan air maanis dengan air masak jela.

2y ago

😁sme2 sis..

saya simpan keinginan... sampai 38 minggu 5 hari.. saya minum sebotol kecil coke.. pukul 1 pm... pukul 6 pm g lr.. cek jalan da 4 cm.. warded 1 hari.. esok nya bersalin pukul 6.30 pm.. 🤭🤭

boleh je setakat nak craving sekali sekala..ni sya tgah nk minum air coke ni tpi bila perlu je nak merasa tak amalkan selalu sebab nk jaga kandungan juga gula air coke ni sngt tinggi! 😊

Saya dah 28 minggu, baru je lepas minum air gas habis satu gelas. Alhamdulillah ok je, sekali sekala takpa. Lepaskan craving.. sepanjang pregnant ni saya minum 3 kali je..

2y ago

sya bru 13 weeks sis tpi rsa tringin nk minum itu yg sya tnya hihi , alhamdulillah baby ok , msa 6 weeks dulu prnh makan nenas sebijik sbb tak tahu tngh pregnant hihi alhamdulillah baby ok jgk msatu

klau blh elakkan mknan or mnuman tajam2 nie sis..kdg bergantung pd badan sma,klau bdan blh than insyaallah xdk apa...ank first kan sis so kena byk2 jaga..

kalau bole elakkan la minum, sbb tak elok sgt air gas ni. tapi kalau kata awak mmg teringin , rasa sikit je ye. takut terliur pula.

seteguk 2 ok la sis xboleh bnyk2 Dan kalau kandungan awal lagi elakkn lah ea ...tggu msuk 3rd trimester ok lah nk mnum...