Bayi overtired

Nk tny bayi overtired..akn kerap trjga dan nangis ke..mcm x ckup tdr...tdr dlm setngh jam atau 1jm..dia akn trjg dan nangis nk tdr blik...betul ke...dan berlarutan smpai bila....sepnjng mlm atau ape...xprnh bby gini..ank 8bln..trlps wktu tdr nya...mengamuk..da dpt tdr..tp kerap terjg2...dn nangis..nk tdr blik..tolong

8 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Btol bby sy pon mcm tu klu telepas waktu tdor memang akan meragam lgi2 ank sy masatu dlm pantang skrng dh nak masuk 2 bulan pastu mula la org sekeliling mngata kita ni asik bgi ank tdor je ๐Ÿ˜‘ dh tu sy nk sruh ank sy buat apa dh dia bby keje susu tdor berak nangis kann masa tu tdor rmh mak mertua asik2 cakap jngn bgi tdor nak main2 dngn dia๐Ÿ˜Œ bby dlm pantang apa yg dia bole buat slain dia tdor cakap balik kata kita derhaka kurang ajar pulakk sdhnya laki jadi mangsa jelingan ๐Ÿคฃ

Baca lagi

Betul. Baby overtired akan kerap bangun, menangis melalak, serba serbi tak kena. Kene ada schedule tetap waktu tidur, makan / minum, bermain. Biasanya tak berlarutan lama kerap bangun tu. Tapi kena dapatkan balik momentum waktu tidur anak. Kalau biasa tidur jam 9 mlm, jd 9 mlm tu da ready atas katil. Terlari sikit boleh buat anak keliru n lari kitaran masa dia. Kita pun tak cukup tidur pn boleh bad mood

Baca lagi

Betul, anak saya pun kalau terlepas waktu tidur dia, alamak nya mmg meragam lah ckit. Sebab dia dah terbiasa and saya pun dah awal2 training dia lepas maghrib terus masuk tidur. Kalau ade sape2 nak dtg rmh lepas pd waktu tu, mmg saya tak bwk keluar bilik baby saya. Nanti ade lah yg duk mengacau tidur nya sebab nak main dgn baby. Kalau baby meragam kita lah yg hadap nya.

Baca lagi

Ya, betul. Baby yang overtired akan cranky. Awak kena reset semula jadual tidur baby. Situasi ni depends on how mommy handle and overcome it. Anak saya ambil masa 2 hari untuk okay semula. Boleh refer page ni untuk overcome your issue. Saya memang follow tips page ni. Harap membantu. https://www.whattoexpect.com/first-year/sleep/overtired-baby/

Baca lagi

betul, baby sampai budak kalau penat ,mmg mcm mcm tuh. saya pernah kena time sedara mara dtg, duk nak main ,padahal dia da mgantuk, bila bgtau tak faham. last yg kena hadap saya. nges mcm org buat, pujuk2x zikir baru dia lena . terus pesan kt husband, kena jaga timing anak, jgn bagi dia letih. ๐Ÿ˜Œ .

4mo ago

MCM sy dah siap BG pengajaran kt suami. bgi dia kenal anak dia MCM mana punya ragam,NK handle. sy biar dia mnangis gila2 suami yg handle, smpai kne g hospital, ambil darah,demam tinggi. tekak kne tonsil nangis xhenti2 Sbb overtired . Tu la sibuk dok fikir nnti sedara ckp apa kalau kejap jumpa Trus balik. tak fikir anak punya ragam. mmg kena kaw2 dgn sy. biar dia dengar anak menjerit2 nangis tak henti2 kne ambil darah,ditambah lgi kne cucuk 2 3 kali tmpt lain2 sbb tak jumpa urat. start dri haritu dah mnyesal dah .apa2 utamakan ank

ye.. Sama mcm bby sy .. kalau jalan jauh ,g Uma sedara ke, macam beraya ke mmg trpaksa ikut masa dia.. smpai masa tidur dia, mmg kne balik.. dia xkn tidur rumah org. Sbb xbiasa. tp macam ank sy mmg buai je pnyelamat. dia merengek msuk buai sambung tidur balik..

4mo ago

bertabahla Kita ๐Ÿคฃ proses besarkan anak.. tak lama pun sbnrnya.. tinggal mental tahan xtahan je ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

TapFluencer

Yes sis, kena buat sleep training kat baby. Mcm baby sy pon kalau tlepas waktu tidur ke nap time ke mmg cranky. Malam tu nanti terjaga2 la mcm nak bgtau kita ha tula kenapa tak tidurkan sy hihi. Bertabahla ye kita mader2. Nanti dah besar rindu..

Betul . Kalau boleh awak sendiri kena set jadual tidur dia sis .