Ruam pada newborn

Nk tanya, ni ruam apa ye.. alergic atau peluh? ##seriusnanya #firstmom

Ruam pada newborn
10 Balas

ruam ni pernah terjadi pada anak sy semasa umur 14hari lebih kurang . ada biji dan bila picit keluar air dekat dahi & kepala . kadang tu duduk saja tangan ni gatal nk picit . hehe ☺️ itu normal pd baby yg baru lahir . lama2 hilang . tak ada ubat pun . akan hilang dgn sendiri .so tak perlu risau k .

New born mmg biasa ada ruam sis. Skin baby baru nak adapt dgn persekitaran baru. Boleh try apply lotion cetaphil dan jika ruam susu, setiap kali lps feeding, lap bahagian muka yg terkena susu dgn kapas basah. Lama-kelamaan skin baby akan nampak semakin licin bila dh stabil dan boleh adapt dgn persekitaran.

1y ago

Alhamdulillah. Baby sy yg baru ni mmg ruam banyak kat muka banding abang n kakak2 dia. Appll dlm 3 weeks juga cetaphil tu, baru nampak licin-licau mukanya. 😊

mak tiri saya kata ni telur merbah. perkara biasa. makin membesar baby, makin dia hilang. anak kedua saya jadi mcm ni. lama2, saya pon xperasan bila dia hilang 😂😂 sebab saya maleh amik port kalau benda xserius, buat saya stress, kang sangkut2 susu nak keluar

This could be cradle cap too. Try to Google about it. If you want confirmation, best to seek doctor. My daughter is having similar to this but at the top of her head (scalp) and it is confirmed by her doctor that is cradle cap.

panas tu, takpayah balut baby banyak sangat kain, hari panas takpayah pakai topi. kita yang dewasa pun taktahan dgn cuaca skrg. salah satu faktor SIDS ialah kepanasan tau 😅

1y ago

baby blm pandai regulate haba bdn dia, dia keluarkan haba panas ikut kepala, kalau hari panas takpyh la pakai topi. mak mentua saya pon mcm mak mentua awak, tp kalau dpn dia je saya belakon bungkus mcm mcm. dah dia balik, saya buka balik 😅

anak saya dulu pun ada ruam macamtu. 3-4 hari lepas bersalin baru muncul. and dia akan hilang sendiri dalam 2 minggu. saya tak sapu apa pun, just biarkan je

ruam peluh rasanya ni, nanti lama2 akan hilang. baby newborn mmg akan ada mcm ni tak flawless pun kulit mereka nanti lelama mmg hilang

Tak pasti, macam ruam peluh. Awak ada letak apa apa ke yang buatkan awak rasa allergic?

1y ago

Ohh okay ruam peluh ni. Tak perlu pakaikan baby topi. Tak perlu pakai kan tebal tebal untuk baby. Kalau rumah awak pasang aircond boleh nak pakaikan tebal tak kira siang atau malam. Tapi kalau awak pakai kipas, siang pakaikan baju lengan pendek je untuk baby. Bedung pun pakai kain yang nipis atau longgarkan atau tak pakai pun takpe.

anak saye pun macamni dulu. lama-lama hilang sendiri

ruam peluh ni..