berpantang

Hi nk tanya ada tak ibu2 yg bersalin di hospital lain dan berpantang di kampung.. jika perjalanan agak jauh sakit tak kalau lama2 dalam kereta? Lepas bersalin terus balik kampung atau tunggu beberapa hari?

12 Balas

Sy dah bersalin di ampang, esoknya sy balik penang. 5 jam perjalanan. Terseksa juga lah, sbb sy kena gunting, ada jahitan. Bila kereta terlompat sikit ja, kita akan sakit kat tmpt jahit tu. Mmg sy telan 2 pil tahan sakit, itupun rasa juga. Dgn lemah longlainya xda tenaga sbb beranak 8 jam n stay up jaga anak. Tips kurangkan sakit, xbleh duduk sepjg masa, lepas menyusu lah anak, kena baringkan seat, so kita x put pressure kat jahitan kita. Letak anak atas badan kita. Bantal sana sini kat punggung. Pakai bengkung is good too. Berhenti setiap sejam kalau jauh mcm sy. Lastly, basuh berak baby tu mmg tersgt susah, senang suruh suami behenti rnr dia yg basuhkan.

4y ago

Bersalin normal?

sy bersalin trus balik. sbb normal dan takda komplikasi lain. syukur. terus hari tu sy berpantang. klu jalan agak jauh, sis blh ready pakaian tebal utk panaskan sis masa discharge nty ye. ready siap siap d hosp. sbb pjalann jauh. dr segi makann, elakkn mknn yg dilarang semasa bpantang. tp bgantung pd keadaan sis klu belum sembuh dari bersalin blh lama sikit dkt wad. bpantang sana pn tiada mslh dr segi pakaian dan makann

4y ago

Terima kasih share info..

Kmpg kat mane bersalin kat mane kalau lame prjalanan ambil masa 4 5 jam .. sebaik nye tangguh kan dulu keluar hospital mintak husband jaga kan dalam dua tiga hari pastu baru gerak balik ke kampg .. untk keslamat si ibu jugak walaupun normal ke kita tak tau ape2 boleh jadi .. so buat yg terbaik .. kalau rasa badan tu ok so gerak la balik kmpg terus

4y ago

Nk bersakin kt serdang.. kampung kt taiping perak..anak pertama jd xdpt nk agak sakit tu mcm mana...

Sy xda experience juga, tapi merancang nak buat mcm sis. Sy takut juga kot kot bersalin awal, skrg duduk KL, nak pantang di penang. Dlm 4 - 5 jam gitu. Mak sy ckp kalau berani, bleh je gerak terus dari hospital ke kampung. Dia ckp xda apa2 iAllah. Cuma letak bantai byk2, pakai baju tebai sikit.

4y ago

Pakai bengkung siap2.. Utk firm kan badan mase dlm kereta.. Takot terhentak

Masa bersalin kan ank ke2 sy blk kg dr kl ke kedah pada hari ke 5. Terus rasa rengat yg sakit sgt. Bila mngurut tukang urut kata batu meroyan dh masuk angin. Bila tekan perut mmg rasa la seketul batu tu keras. Better urut dulu, pas seminggu baru blk

Saya lagi 2 minggu lebih nak bersalin . Terus balik kampung . Bersalin dekat hospital kampung terus . Takpaya susah susah time dah bersalin nak pantang kat kampung . Kita sendiri akan rasa sakit . Sebab dalam kereta . Jalan bukan elok .

Sy bersalin czer balik 3hari lpas discharge wad. Perjalanan lbh krg 9 jam sbb suami drive slow sket nk kurangkan gegar. Lapik bantal byk2 so that perut xgegar sgt n make sure comfortable la dlm kereta. Alhamdulillah ok je.

Sis mcm saya.. Bkn xnk bersalin dkt kmpg tu, tapi hospital tu xde pakar.. So bersalin jauh sikit dkt hospital yg ade pakar.. Mak mertua saya kate, nnti mase dlm kete tu.. Pakai bengkung siap2 sebab xnk bagi gegar atau ape2..

Saya bersalin czer. Tunggu 2 mgg lepas bersalin baru balik berpantang di kampung. Tapi tuk anak ke 3 ni pantang sendiri sebab anak2 dah sekolah. Lagi pun mak dah takde. So kena berpantang sendiri.

Saya pun ingat nak buat macam tu tapi saya 8 jam perjalanan . Bersalin di Kajang pantang dekat Kelantan tapi ummi saya tak bagi balik sebab risau . Saya pun tak berani nak ambik risiko 😫