First mom..

Nk share. Sy sgt overhinking klau bab jaga baby.. kekok sgt klau pegang.. sy takut baby sakit atau apa. Baby pun lembik je lagi. Siapa mcm sy? Mcm mane nk atasinya ya? Takut sgt bila pegang kaki die mcm jatuh lembik je hmm

11 Balas

Hehe. Bkan sis sorang je rasa mcm tu, siapa-2 yg first mom pun alami benda sama. Tak terkecuali saya, masa baby lahir sampai lah umur dia nak masuk sebulan lebih mcm tu, baru saya berani pegang & bagi mandi. Sebelum tu mak saya yg uruskan. Saya pun sejenis yg suka overthinking padahal takde apa pun cuma bila melibatkan baby ni (terutamanya time bagi mandi, saya akan lebih fokus and berhati-2). Skrg baby dah 4bulan 15hari.

Biasala tu. Saya dari kecik jadi pengasuh anak buah. Saya anak bongsu. Sebelum Saya ada anak sendiri Saya pernah jaga 10 orang anak buah. Jaga kakak n kakak ipar dlm pantang mcm CL dh. Time beranak anak sndiri lagi la sedap gomol2 anak sndiri. 😂 kakak Saya pun mcm awak. Awal2 dia bersalin dia xpegang langsung anak dia. Dia cakap takut nk pegang. Saya yg ajar dia rileks.. Sekarang dh anak 3 dh dia😂

kalau tak biasa memang normal macam tu sis. takpe practice banyak2, slow2 pun takpe. bila orang yg dah biasa pegang baby perhati betul2 placement tangan dia kat mana, dia selit kepala baby kat mana etc. atau awak nak tengok videos kat yt pun rasanya mesti ada yg ajar in detail.

biasakan je.. awal2 kekok kalau tk biasa pgg baby tu normal la. yg penting kena pegang pastikan tk terlepas. jangan kuat sgt nti baby sakit. pabdai placement tgn betul nanti rasa la sendiri be mcm sy baby tu just atas tgn kita je bkn pegang sgt pn

Masa belum ada anak saya tak berani pegang baby. Tapi bila dapat anak sendiri, dapat maternal instinct untuk berani pegang baby tu. 😁 Selain tu kena google/perhatikan cara pegang baby.

klu baby sakit, dia akan mnangis.. memg xde cara lain slain dr kerap pegg baby.. awak kne praktis posisi yg awak n baby selesa.. lme2 nant ok..

Kalau tak biasa, mmg akan rasa mcm tu. Takpe slow2. Byk tgk video cara handle baby. Lama2 akan biasa. Babies are stronger than u think.

Saya first time jdi mak pun rsa takut, bulan pertama je mak yg byk uruskan, selebihnya sy pegang utk susukan bdn ja, lama2 sy dh biasa

normal sis 1st time mom kan.. sy dlu pun gitu gak. pastu dpt anak no2 ttibe je dah pro 😂

keep practise. mak ayah kena buat sama2. especially time nk mandikan bby. lama2 awk akn ok.