MAK MERTUA SURUH KASI ANAK DEKAT KAK IPAR TERUS. SBB KAK IPAR TAK KAHWIN. STRESS SIS. HELP !!!

Hi, saya nak meluah. mil selalu cakap “nanti kasi la anak sorg dkt kakak (which is anak perempuan dia) sbb my sil tak kahwin. Ya Allah, kita ni baru pregnant sorang anak, beranak pun belum lagi, nak kena hadap mulut mil mcm ni pulak. mil & sil cakap benda ni dah banyak tahun, tapi kita ingatkan gurau2 jela kan. lately ni mil & sil mcm makin insist & the way dorg cakap mcm paksa2. Ya Allah, sakitnya hati kita korang. kita ni 3 tahun kahwin baru nak dapat sorang, itu pun plan next 3 tahun lagi for second baby. kalau anak kita ramai sekali pun, kita takkan kasi anak kita dkt org lain walaupun dkt sil. entah la rasa nak nangis tau bila teringat benda ni. setiap kali dorg cakap pasal ni, kita akan jawab “ingat senang nak dapat sorang, nak mengandung lagi, alahan bagai lagi, kakak kahwin jela, memang tak sanggup la nak kasi dekat org” , boleh tak tolong kasi ayat2 untuk kita menjawab after this. sbb sis stress sangat & taktau nak end this mcm mana. kita sampai taknak dah jumpa mil & sil lepas ni. rasa benci tengok muka dorg. plus, kita bukan tak mampu in term of financial or everything. Alhamdulillah Allah kasi lebih dari cukup. pls la tolong kita, i need your idea. kita ni dah la tengah pregnant. sekarang 36w, kalau boleh taknak la stress2 kan. #bantusharing

15 Balas

dah kenapa your mil dgn sil tu? ingat senang nak mengandung beranak ni? suruh je la ambik anak angkat kalau taknak kahwin langsung. dah la taknak kahwin, pastu ada hati nak jaga anak org. kalau taknak kahwin means dia pun belum ready nak ada komitmen lain. pernah tanya tak kenapa dia tak/taknak kahwin? sebab takde jodoh ke? sebab tak jumpa jodoh ke? ke sebab taknak ada komitmen dgn suami? geram pulak saya baca. kita ada hak ye sis untuk pertahankan anak kita. org lain even family sendiri tak boleh ambik anak kita sesuka hati lelagi tanpa rela kita. boleh disabitkan menculik ye. ckp je gitu.

1mo ago

dah tu kalau ambik anak sis, tak ke budak tu lagi terkilan tak dapat hidup dgn ibu kandung dia yg depan mata? apo tak fikir yg tu. geramnya sayaaa.

Nowadays still ada MIL & SIL mcm ni?? 😳😳😳😳 Im speechless. Husband sis dekat mana? Bincang baik2 dengan suami cause dia yg perlu brsuara dengan mak & kakak dia. Mana boleh sembarangan je nak ambil anak orang 😅 They dont have any right to do so. If they insist, tell your parents ya sis . Hope all is well to you ❤️ Dont be stress, focus on ur baby ya ❤️

1mo ago

my husband mesti la tak kasi jugak our baby kan. tapi kita ni sakit hati dorg dok ulang ckp benda sama. kita nak dorg stop cakap pasal ni je you. nanti i will discuss w my husband yg i ni betul2 terasa. biasa la suami2 ni selalu akan cakap “takyah fikir la, takyah layan la mak tu, buat taktau la mak tu” ayat macam ni kita tak boleh terima wak.

sy kalau bende2 menyakitkan hati ni mmg suruh suami jawab..kene bgtau suami yg bende ni ganggu emosi. so sebagai suami dy kene backup isteri dy. dlu belah suami suke tanye bile sy nk mengandung. sy terus terang dgn suami sy x suke sedara dy tanye mcmtu,sy suruh dy yg jawab🤣 dah mengandung dy ckp perut kite kecik la x nmpk la.. mmg ade manusia mcmni..pelik2 je

Asal pulak kak dia xnak kawen nya. Lain lah kalau dh kawen berbelas tahun tp xde rezeki anak. Mcm kak sy berbelas kwen buat ivf 2 kali failed. Xde pon mintak nk baby dgn siblings lains . Dia pon kalau boleh nk anak yg bukan darah daging sndiri sbb xnk bergaduh kemudian hari.

tak payah datang rumah dia dulu, boleh mendatangkan stress. bincang dengan suami. Suka suka nak anak orang. orang da la susah dapat anak, nak bersalin lagi, nak elok kan luka bawah lagi. cuba suruh mak mentua awak yg beranak lagi kasi kat anak dia. sebok je dengan anak org

1mo ago

kan. sebok je nak anak org. saya tak tahu la suami akan faham ke tak, but will discuss dengan dia.

inform your parent sis . benda ni tak normal ya . paksa² nak Anak orang . suami u kalau jenis tak faham ish tak tahu la . just inform your parent. lagi Selamat. apa nak jadi lepas tu jadi la . baby tak keluar lagi dah mcm² push. dah keluar nanti x tahu la mcmana

1mo ago

ok sis

org mcmni kita panggil gila, lawankan je, kita diam nanti dia ingat kita lemah & dia akan cucuk cucuk lagi untuk bagi sis lembut hati, sis kena lawan kena menjawab, husband pun kena take action sbb tu family dia

Astgfirullah Palotak petak dia … 😌 kenapalah dgn mil awak ni ye …. Kalau nak anak kawinlah takpun amik anak angkat igt anak ni main gitu2 je ke …. Byk cara lagi boleh dptkan, aish geram pulak kiter

1mo ago

3 tahun you dia dok cakap pasal ni 🤣🤣 bengkek hati kita ni.

Ya Allah. Mintak anak org mcm mintak pinjam bju. Anak kot. Kita ni nk lahirkn bby ssh. Nk dpt ssh. Penat sakit mengandung lgi. Mcm mne ea tpikir nk amik ank org mcmtu je🤔🥴

1mo ago

kaaaan. ingat kita ni hamba dia kut. rasa nak sepak je muka tu

amboi...senang nye nk suruh2 bagi anak kat org... kita susah2 mengandung dgn alahan bwk perut 9 bln..penat meneran lagi..kalau sy pun xnak sis..

1mo ago

lepas ni blh buat xtau je sis... kang nk menjawab d kata kurang aja pulak kan... sis ada hak tau...geram pulak kiterr.