perancang keluarga yg berkesan

Nak tye Sy baru je 1 bulan bersalin secara czer .sy meracang second baby selepas 2 atau 3 tahun .so Sy tgh buntu perancang keluarga yang mane berkesan ,iud, implan, atau suntikan .maaf ayat terabur sekit .

7 Balas

Implanon, tp sblm nak cuba try jenis jarum tu sbb dia hormon yg sama.. setiap perancang ada kesan terhadap tubuh masing-masing.. ada yg ok, ada yg tak.. Nak guna kaedah semula jd, klau rasa suami blh bg kerjasama lg baik, klau agak2 tak blh kena guna yg lain. Iud - tak ada hormon cuma dia sejenis alat yg di pasang dlm rahim.. iud biasanya ada yg blh guna 3 thn.. Pil - ok juga cuma kena on time. If hari ni jam 8pm, esk kena masa yg sama, klau masa tak sama risk utk mengandung tu ada. Cucuk / implanom - ni mudah tang tak yah nak pikir klau jenis pelupa.. tp dia ikut badan masing2, ada org guna berat badan naik, ada yg tak period, ada yg keluar darah hari-hari.. terpulang dgn bdan masing2. Saya hari tu day 7 terus guna implanon sbb saya high risk. So far saya ok je x ada mslh.. cuma saya anak 8 bulan baru period.. fully bf. Period tiap bulan dtg. Bdan mula2 x turun2 berat sgt, saya ingat sbb implanon. Tp bila saya start mkn ikut kalori, berat dah back to normal. Anak dah 1 tahun 7 bulan

4y ago

Thank you sis

Sy amik suntik punyee.. anak sulung dgn no.2 beza setahun 2bulan.. Suntik tu ganggu period..skli period 3mnggu🀦sy igt ni last sy amik suntik tu..klu pil pulak sy ni jnis mmg xkonsisten.. plan sndiri je lah lps ni hee

4y ago

Thank you .

Lebih baik suntikan dari pada masuk alat dlm rahimm.. Risiko lebih tinggi

4y ago

Iye sister😊

Saya makan pil je. Sebab takut jarum. Nak pasang iucd seriau pulak. Huhu

4y ago

Haritu ada terpikir jugak. Tapi baca review ramai kata period non stop. Pil ni dh makan 4 bulan. Tak period. Tak pasti sebab pil atau sebab fully bf

saya cucuk depo . anak 3 tahun baru nak dpat adik pulk😊

4y ago

Tulah sy pun cadang slps 2 atau 3 tahun baru nak dpt adik .

Pil je.. tp kena konsisten jgn leka

4y ago

Yup... implan better kalau pil takut lupa

Suntik bagus lagi...

4y ago

Tulah sy igt nk amik suntikan .